Novi Zeland i Australija: izdano upozorenje na tsunami nakon potresa u južnom Pacifiku

10.02.2021.

18:32

Autor: Hina/HRT

Opasnost od tsunamija

Opasnost od tsunamija

Foto: Ilustracija/Filip Kos / Pixsell

Novozelandske vlasti pozvale su stanovnike na sjevernoj obali da se povuku u unutrašnjost zbog opasnosti od tsunamija, a uzbunu je oglasila i Australija nakon potresa magnitude 7,7 koji je uzdrmao jug Tihog oceana.


- Očekujemo da bi priobalje Novog Zelanda moglo biti izloženo neuobičajeno snažnim strujama i nepredvidivom porastu razine mora, priopćila je agencija za izvanredne situacije. 

- Svi koji su na pučini i na obali neka se povuku u unutrašnjost te udalje od plaža, obale, luka i ušća, dodali su.

Australska meteorološka agencija objavila je da tsunami prijeti otocima i područjima uz obalu.

Potres magnitude 7,7 pogodio je otoke Loyaute i Novu Kaledoniju u Tihom oceanu, priopćio je Američki geofizički institut (USGS). Nakon potresa izdano je upozorenje na tsunami, izvijestilo je Središte za uzbunjivanje na tsunami na Tihom oceanu.

USGS najprije je izvijestio da je magnituda potresa bila 7,9, zatim 7,5 pa 7,7. Epicentar je bio oko 400 km jugoistočno od otočja Loyaute i oko 430 km od Vanuatua, navodi USGS. Nova Kaledonija je u jugozapadnom dijelu Tihog oceana, oko 1500 km istočno od Australije.

Područje oko Nove Kaledonije i susjednog Vanuatua dio je Pacifičkog vatrenog prstena, jedne od seizmički najaktivnijih zona na planetu. Australska ploča, na kojoj su Nova Kaledonija i otoci Loyaute, podvučena je ispod Vanuatskog luka i tvori Vanuatski jarak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!