13:38 / 24.01.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Novi Zeland: Otkriven prvi lokalni prijenos bolesti COVID-19 nakon dva mjeseca

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: GLENN CAMPBELL / EPA-EFE

Novozelandski zdravstveni dužnosnici potvrdili su u nedjelju prvi slučaj bolesti COVID-19 u zajednici nakon više od dva mjeseca, nakon čega su proveli hitno traženje kontakata sjeverno od Aucklanda. Pedesetšestgodišnja žena koja se nedavno vratila iz Europe testirana je pozitivno 10 dana nakon obavezne dvotjedne izolacije, premda je osjetila simptome nekoliko dana prije nego što je testirana.

Traženje kontakata bilo je u tijeku kad je otkriveno da su žena i njezin suprug proveli nekoliko dana putujući regijom Northland dok je potencijalno bila zarazna te posjetili 30-ak različitih lokacija.

Ministar za odgovor na covid-19 Chris Hipkins rekao je da je prerano za odluku hoće li se ponovno uvesti potpuno ili djelomično zatvaranje.

"Ne znamo podrijetlo ni soj virusa", rekao je na konferenciji za novinare.

Žena se vratila na Novi Zeland 30. prosinca nakon što je četiri mjeseca provela u Europi - uglavnom u Španjolskoj i Nizozemskoj - i puštena je iz karantenskog hotela u Aucklandu 13. siječnja.

Novozelandski ministar zdravstva Ashley Bloomfield rekao je da je imala dva negativna testa za vrijeme izolacije a njezin suprug nije pokazivao simptome.
To je prvi poznati slučaj lokalnog prijenosa zaraze na Novom Zelandu od 18. studenoga.

Vlasti su pregledavale snimke nadzorne kamere kako bi utvrdile je li se žena zarazila virusom dok je bila u obaveznoj izolaciji.

To je drugi put da povratnik razvija simptome koronavirusa nakon što mu je odobreno da napusti izolacijski objekt na Novom Zelandu.

Novi Zeland je u svijetu pohvaljen zbog načina na koji je upravljao pandemijom, jer je u populaciji od 5 milijuna od 1927 zaraženih umrlo samo 25 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!