14:31 / 24.01.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu

Charles Michel

Charles Michel

Foto: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA-EFE

Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavi cjepiva za COVID-19, rekao je u predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Lupili smo šakom u stol, rekao je Michel, dodavši kako su se najavljene odgode od nekoliko tjedana potom pretvorile u usporavanje pošiljki.


Pfizer je prošli tjedan objavio da će privremeno usporiti dostavljanje cjepiva Europi zbog promjena u proizvodnji koje će ju ubrzati. AstraZeneca je u petak također objavila da će dostava cjepiva Europi usporiti, zbog greške u proizvodnji. 

-Planiramo primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore koje su potpisali, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju, rekao je Michel za radiostanicu Europe 1. 

Čelnik Europskog vijeća nije spominjao moguće sankcije, no naglasio je da će EU inzistirati na transparentnosti oko razloga kašnjenja, prenosi Reuters. 
Belgijanac je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera o kašnjenju od nekoliko tjedana čvrstim stavom uspio smanjiti to kašnjenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!