08:07 / 21.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Novi Zeland popustio s mjerama u većini zemlje, u australskoj Victoriji pad zaraza

Foto: James Ross via REUTERS

Foto: James Ross via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Australija ukupno bilježi 27.000 slučajeva koronavirusa, od kojih 75 posto u Victoriji. Umrla je 851 osoba, najviše u Victoriji.
Novi Zeland ukinuo je mjere protiv koronavirusa u većini zemlje, osim u najvećem gradu Aucklandu, a australska savezna država Victoria bilježi najmanji dnevni broj zaraza u tri mjeseca.

U Aucklandu je također došlo do popuštanja mjera i dopušta se okupljanje do 100 ljudi, ali se u najvećem gradu na Novom Zelandu još neće ukidati sve mjere, rekla je premijerka Jacinda Ardern.

- Našim djelovanjem uspjeli smo staviti virus pod kontrolu, rekla je 40-godišnja premijerka novinarima u Aucklandu.

- Ovo je bio centar epidemije i zato je još potreban oprez, dodala je.

Činilo se da je nacija s pet milijuna stanovnika uspjela suzbiti koronavirus ranije ove godine, ali je novo žarište u kolovozu u Aucklandu natjeralo vlasti da vrate grad u karantenu.

Novi Zeland danas nije zabilježio nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je u toj zemlji 1.464 zaraženih i 25 mrtvih, puno manje nego u drugim zemljama.

U australskoj Victoriji pad zaraza

Victoria, druga najnaseljenija australska država koja je dom milijunima ljudi, zabilježila je u posljednja 24 sata 11 novih slučajeva zaraze, što je najmanji broj od 16. lipnja. Umrlo je još dvoje ljudi.

- Ovo nije samo dobar dan. Ovo je odličan dan, rekao je premijer te države Daniel Andrews novinarima u prijestolnici Melbourneu.

Premijer je dodao da država neće požurivati s popuštanjem mjera koje su ponovno postrožene nakon što je broj dnevnih zaraza dosegao 700 početkom kolovoza.

Australija ukupno bilježi 27.000 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih 75 posto u Victoriji. Umrla je 851 osoba, najviše u Victoriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!