10:36 / 11.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Novi Zeland postupno izlazi iz izolacije

Foto:  AAP Image/Dan Peled via REUTERS

Foto: AAP Image/Dan Peled via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Novi Zeland će u idućih 10 dana postupno ukidati izolaciju zemlje iako će neke restrikcijske mjere ostati na snazi, objavila je premijerka Jacinda Ardern.
Novi Zeland će u idućih 10 dana postupno ukidati izolaciju zemlje iako će neke restrikcijske mjere ostati na snazi, objavila je premijerka Jacinda Ardern.

Prema njezinim riječima, zdravstvena opasnost će se od četvrtka vratiti na drugi stupanj (od četiri) i taj dan se otvaraju trgovački centri, kina, restorani i igrališta.

- Drugi stupanj znači da ponovo možemo izlaziti i većina gospodarskih sektora se ponovo pokreće. No, neka nitko ne misli da COVID-19 više nije među nama, upozorila je Ardern i objavila da nakon 70 dana izolacije u zemlji nema više od 90 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kazala je da su napori stručnih službi i građana urodili plodom te je zemlja prošla gotovo neokrznuta koronavirusom, ali da su rizici i dalje prisutni te da treba ostati na oprezu.

Život u zemlji vratit će se u normalu, no međunarodne granice će i dalje ostati zatvorene. Mjere socijalne distance i dalje se moraju poštovati, no ljudi više neće morati boraviti samo u svojim kućama.

Ponovno će biti moguće i kretanje unutar zemlje što će utješiti radnike u turizmu, a škole se potpuno otvaraju sljedeći ponedjeljak.

Barovi i restorani otvaraju se 21. svibnja, kreću i sportski susreti, a 13. lipnja bi ponovno moglo krenuti i međunarodno natjecanje Super Rugby.

Zemlja od pet milijuna stanovnika imala je 1147 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 21 osoba. Dnevni broj novozaraženih od sredine travnja manji je od 10, a u ponedjeljak su zabilježena samo tri nova slučaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!