Novi Zeland ukida gotovo sva ograničenja vezana za koronavirus

12.09.2022.

09:38

Autor: I.Z./HRT/Hina

Novi Zeland ukida gotovo sva ograničenja vezana za koronavirus

Novi Zeland ukida gotovo sva ograničenja vezana za koronavirus

Foto: - / Shutterstock

Posjetitelji Novog Zelanda više se neće morati cijepiti protiv koronavirusa, objavila je danas premijerka Jacinda Ardern.

Ukinuti će se i obveza nošenja maske, osim u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu starijih osoba.

- Vrijeme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju Covidom-19 i živimo bez izvanrednih mjera koje smo ranije koristili, rekla je Ardern.

Ova zemlja je u ožujku 2020. zatvorila granice za gotovo sve, a ponovo ih je u potpunosti otvorila u srpnju.

Ardern je rekla da više neće biti obavezno testiranje turista po dolasku u zemlju i petog dana boravka.

- Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju krizom uzrokovanom Covidom-19. Napokon možemo reći da je period u kojem je koronavirus diktirao što se događa u našim životima gotov, ponovno uzimamo kontrolu u svoje ruke, kazala je Ardern.

- Ostale promjene, koje na snagu stupaju od 23.59 sati, uključuju samo obvezu sedmodnevne izolacije za one koji su pozitivni na Covid-19. Kontakti u kućanstvu više se neće morati izolirati, već će se svakodnevno testirati, rekla je Ardern.

Novi Zeland je za vrijeme trajanja pandemije vodio kampanju nulte tolerancije na koronavirus pa je u ožujku 2020. i kolovozu 2021. zbog pojave varijanti delta i omikron uvedena karantena diljem države.

Novi Zeland, zemlja od oko pet milijuna stanovnika, od početka pandemije je prijavila više od 1,7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je gotovo 2000 rezultiralo smrtnim ishodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!