Novim je koronavirusom zaraženo već gotovo 400 milijuna ljudi

06.02.2022.

19:18

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Dražen Stefanov

Broj preminulih s COVID-om ili od njega približava se šest milijuna

Broj preminulih s COVID-om ili od njega približava se šest milijuna

Foto: HRT / HTV

Od početka pandemije, koja je prije dvije godine promijenila sliku svijeta, novim je koronavirusom zaraženo već gotovo 400 milijuna ljudi, a broj preminulih s kovidom ili od njega približava se zastrašujućih šest milijuna. Najviše zaraženih i preminulih i dalje je u Sjedinjenom Državama, a s velikom se pozornošću prati stanje u Izraelu, gdje se bilježi rekordan broj zaraženih i hospitaliziranih unatoč tomu što je u toj zemlji počelo cijepljenje i četvrtom dozom.

Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najviše potvrđenih slučajeva zaraze, ali i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om u svijetu. Virusom je trenutačno zaražena jedna petina američke populacije. Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je na rekordnih 76 milijuna i 400 tisuća, a broj preminulih premašio je 902 tisuće. Epidemiolozi tvrde da je porast broja umrlih povezan s nezaustavljivim omikronom, ali i sve većim otporom prema cijepljenju.

- Imam prijatelja koji se boji cijepiti. On misli da bi mu to moglo naškoditi. Država, odnosno vlada, trebala bi objasniti ljudima da je cijepljenje sigurno.

U Izraelu rekordan broj hospitaliziranih od početka pandemije. Zemlja s visokom razinom procijepljenosti - oni najugroženiji primili su i četrvrtu dozu - u posljednja 24 sata bilježi gotovo 38 tisuća novozaraženih te više od 1200 hospitaliziranih. Stanje u bolnicama sve je teže.

- Zatvaramo neke kirurške odjele i smanjili smo broj pacijenata na internim odjelima kako bismo preusmjerili liječnike i medicinske sestre na liječenje pacijenata s COVID-om.

U Europi, unatoč visokoj stopi zaraženih, sve više zemalja ublažava restrikcijske mjere. U Litvi, COVID potvrde više nisu potrebne pri ulasku u restorane, trgovine, kazališta, kina, muzeje... Ukinuto je i obvezno testiranje zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju.

- Ne vidimo znatno pogoršanje u popunjenosti odjela intenzivnog liječenja pa mislimo da nakon ukidanja COVID potvrde i okretanja drugim mjerama upravljanja pandemijom ne bismo trebali imati ozbiljnije pogoršanje situacije."

Protuepidemijske mjere ublažava i Portugal. Od sutra, putnici iz Europske unije koji imaju digitalnu COVID potvrdu ili neku drugu priznatu potvrdu o cijepljenju, pri dolasku u tu zemlju više neće morati dati na uvid negativan test.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!