Obavještajne igre: Na mrežama novi povjerljivi podaci SAD-a?

08.04.2023.

08:47

Autor: HRT/Hina/D.M.

Pentagon

Pentagon

Foto: Ivan Cholakov / Shuttrstock

Rusija ili proruski elementi vjerojatno su odgovorni za curenje povjerljivih američkih vojnih dokumenata objavljenih na društvenim mrežama koji daju djelomičan pregled rata u Ukrajini otprije mjesec dana, reklo je troje američkih dužnosnika u petak, dok ministarstvo pravosuđa istražuje slučaj.

Čini se da su dokumenti izmijenjeni kako bi se broj ruskih žrtava prikazao kao manji, rekli su američki dužnosnici, dodajući da su njihove procjene neslužbene i odvojene od istrage samog curenja podataka. Dužnosnici su pristali razgovarati s Reutersom pod uvjetom da ostanu anonimni s obzirom na osjetljivost pitanja te su odbili raspravljati o pojedinostima vezanim uz dokumente.

Kremlj i rusko veleposlanstvo u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Povjerljivi podaci o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini


Prvi niz dokumenata označenih kao "povjerljivi" ili "strogo povjerljivi" proširio se na platformama poput Twittera i Telegrama, a datiraju iz 1. ožujka. Druga serija dokumenata osvanula je kasnije u petak na društvenim mrežama, a čini se da otkriva povjerljive američke podatke o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini, objavio je list New York Times.

Reuters nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenata. Američko ministarstvo pravosuđa kasno u petak reklo je da je u kontaktu s ministarstvom obrane i da je započelo istragu o curenju podataka, no odbilo je dalje komentirati slučaj.

Curenje toliko osjetljivih dokumenata vrlo neuobičajeno


- Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama i ministarstvo obrane proučava materiju, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. Glasnogovornik Središnje obavještajne agencije CIA-e rekao je da je agencija također svjesna objava na društvenim mrežama i da istražuje navode.

Prema jednom dokumentu objavljenom na društvenim mrežama, između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika ubijeno je otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. Sjedinjene Američke Države vjeruju da je stvarni broj mnogo veći, odnosno da je otprilike 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno, rekli su dužnosnici.

Sve se češće nagađa o vrsti ofenziva koje bi Kijev i Moskva mogli pokušati u drugoj godini rata. Čini se da procureni dokumenti ne pružaju nikakav uvid u vojne planove Kijeva.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak u petak je rekao da ti dokumenti sadržavaju veliku količinu lažnih informacija i da slučaj izgleda kao ruska operacija dezinformiranja kojoj je svrha izazvati sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi.

- To su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajnih službi i ništa više, rekao je Podoljak u pisanom priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!