Kremlj: Curenje dokumenta pokazuje američku uključenost u rat u Ukrajini

07.04.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: HRT/IMS/Miro Aščić/Hina/J.L.

Kremlj: Curenje dokumenta pokazuje američku uključenost u rat u Ukrajini

Kremlj: Curenje dokumenta pokazuje američku uključenost u rat u Ukrajini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Curenje povjerljivih dokumenata s pojedinostima o planovima SAD-a i NATO-a za pomoć Kijevu izgleda kao ruska operacija dezinformiranja kako bi se stvorile sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Dokumenti datiraju od 1. ožujka, bez konkretnih borbenih planova, ali zato navode raspored obuke 12 ukrajinskih borbenih brigada, od kojih 9 obučavaju snage SAD-a i NATO-a. Za njih je potrebno 250 tenkova i više od 350 borbenih oklopnih vozila. 


Podoljak je Reutersu rekao da dokumenti o kojima je izvijestio New York Times sadrže vrlo veliku količinu izmišljenih informacija.

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca. I ništa više", stoji u Podoljakovoj pisanoj izjavi.

New York Times objavio je u četvrtak da Pentagon istražuje kako su dokumenti s detaljnim opisom planova jačanja ukrajinske vojske za planiranu ofenzivu procurili ovaj tjedan na društvenim mrežama.

"Rusija traži sve načine da povrati inicijativu. Pokušava utjecati na scenarije za ukrajinske protuofenzivne planove. Uvesti sumnje, kompromitirati ideje, i konačno nas zastrašiti koliko su 'informirani'", dodao je.

New York Times je objavio da se čini da su dokumenti modificirani u određenim dijelovima odnosno da im je sadržaj ponešto promijenjen u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. U jednom dijelu iznosi se procjena ukrajinskih vojnih gubitaka, ali daleko veća od do sad dostupnih zapadnih procjena.

Ukrajina ne otkriva razmjere gubitaka i vrlo je osjetljiva po tom pitanju.

Kremlj: Curenje dokumenta pokazuje američku uključenost u rat u Ukrajini


Kremlj je u petak rekao da curenje povjerljivih dokumenata s pojedinostima planova SAD-a i NATO-a za pomoć Ukrajini pokazuju uključenost Washingtona u rat u toj državi.

New York Times u četvrtak je prenio riječi dužnosnika vlade Joea Bidena da su procurili tajni dokumenti s planovima osnaživanja ukrajinske vojske uoči planirane ofenzive protiv ruskih trupa.

Američki medij piše kako Pentagon istražuje tko stoji iza curenja te da vojni analitičari smatraju da su dijelovi izmijenjeni kako bi se smanjile američke procjene poginulih Rusa i povećale one poginulih Ukrajinaca.

- Nemamo ni najmanju sumnju oko izravne ili neizravne uključenosti SAD-a i NATO-a u sukob između Rusije i Ukrajine, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za američki CNN, komentirajući te dokumente koje je Kijev nazvao lažnima.

Peskov tvrdi da SAD i NATO sve snažnije sudjeluju u sukobu.

- Pratimo taj proces. Da, to naravno komplicira sve, no ne može imati utjecaj na konačni rezultat specijalne operacije, rekao je, koristeći terminologiju Kremlja za rusku invaziju na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!