Obilne kiše i klizišta u Japanu, ima mrtvih

14.08.2021.

08:11

Autor: M.Š./Hina/HRT

Poplave u Japanu

Poplave u Japanu

Foto: TWITTER @NAPSPANS / via REUTERS

Jedna žena je poginula, a dvije osobe su nestale u subotu nakon što su obilne kiše uzrokovale klizišta koja su odnijela najmanje dvije kuće u zapadnom Japanu, rijeke se izlijevaju iz svojih korita, a kiše nastavljaju harati Japanom.

Na širem području zapadnog Japana, osobito na najjužnijem glavnom otoku Kyushu, pala je rekordna količina oborina. Napadalo je 956 milimetara kiše na jednom području u tri dana do subote u podne.

Japan je proglasio najvišu razinu upozorenja kojom je obuhvaćeno 1,5 milijuna ljudi, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija (JMA) upozorila je da će pasti još kiše idućih nekoliko dana.

- Ljudi moraju poduzeti korake kako bi se pobrinuli za svoju sigurnost, rekao je dužnosnik JMA-e na konferenciji za medije.

- Gotovo nije bilo pomaka kišne fronte od Japana, a hrani se toplim i vlažnim zrakom što je čini još aktivnijom, rekao je.

Rijeke su se izlile u nekoliko gradova, uključujući Kurume u Fukuoki, a u drugima su se opasno približile izlijevanju. Bio je visok vodostaj rijeke Kamo koja protječe kroz drevnu prijestolnicu Kyoto, ali to područje do subote u podne nije bilo poplavljeno.

Došlo je do klizišta u nekoliko dijelova prefekture Nagasaki, a jedno klizište odnijelo je najmanje dvije kuće pri čemu je stradala žena, a njezin suprug i kći su nestali. Spasiocima u potrazi pomažu i vojnici, objavila je NHK.

Željeznica Shinkansen obustavljena je na većem dijelu pruge između Tokija i Kyushua.

Obilne kiše sada haraju središnjim dijelom najvećeg glavnog otoka Honshu. JMA je upozorila da će kišna fronta iznad Japana vjerojatno potrajati tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!