Obućina o pobjedi Erdogana: Izbor racionalan, ali i pokazatelj podijeljene Turske

29.05.2023.

07:59

Autor: HRT

Politolog Vedran Obućina, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Politolog Vedran Obućina, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Narod je odlučio glasovati za sigurnost, kazao je politolog Vedran Obućina u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o ponovnoj pobjedi Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović smatra da pobjeda Erdogana neće ništa drugačije značiti za Balkan, nego što je to bilo do sada.

U vezi s učestalim prosvjedima u Srbiji, Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kazao je kako bi predsjednik Aleksandar Vučić trebao biti zabrinut. Smatra da je Vučić uznemiren, pa zato i organizira protuprosvjede.

Politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da je za Erdogana presudio dio glasova koji je u prethodnom izboru otišao jednom nacionalističkom kandidatu. Tih 5% se nekako raspodijelilo, ali se ne može govoriti da je cijeli nacionalistički dio Turske glasovao samo za Erdogana, jer se vidi da je i oporba dobila dosta, dodao je. 

- Narod je ipak odlučio glasovati za sigurnost. Da je pobijedila oporba vrlo vjerojatno bi došlo do nekih ozbiljnih strukturalnih poteškoća u Turskoj, s obzirom da je struktura turskog društva u zadnjih 20 godina dosta orijentirana prema AKP-u (op. a. Erdoganova Stranka pravde i razvitka) ili je dio stranačke strukture ili je usko povezan s njim, istaknuo je Obućina. Smatra da je ovo racionalni izbor turskih građana, ali i da se, s druge strane, pokazuje koliko je Turska ostala podijeljena. 

Erdoganova pobjeda neće ništa radikalnije i drugačije značiti za Balkan, nego što je bilo do sada, istaknuo je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

- Balkan je daleko manje u fokusu Erdoganu, nego druge važnije države. Unatoč uvriježenom mišljenju da je Turska strahovito jaka i ideološki i financijski Bosni i Hercegovini, to nije istina. Turska je tamo daleko iza europskih zemalja, izjavio je. 

SAD neće moći očekivati neki veći oslonac i potporu, ali s druge strane radi se o provjerenom partneru, za kojega se zna kako "s njim igrati", napomenuo je Vidmarović.

Turska je jedna od važnijih članica NATO-a, ali je istodobno Erdogan i očuvao odnose s Rusijom. Sigurnosni stručnjak Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napominje da se radi o jednoj specifičnoj moćnoj poziciji turskog predsjednika u geostrateškom smislu. Napomenuo je da je centralno pitanje turske nacionalne sigurnosti, kurdsko pitanje.

Bilandžić: Vučić treba biti zabrinut


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić suočen je s učestalim prosvjedima, koje je uz pomoć bliskih mu medija i tabloida pokušao smanjiti. Na pitanje ima li Vučić razloga za zabrinutost, Bilandžić je potvrdio.


- To je jedan nesporan proces koji traje. Nažalost, ta masovna ubojstva koja su se događala u Srbiji, dokaz su onoga što u Srbiji dugo postoji, a to su duboki strukturalni socijalni problemi. Taj neposredan povod s tim dramatičnim ubojstvima je bio, ja bih kazao, početak manifestacije, iskazivanja onoga što u Srbiji postoji, a to su duboke i strukturalne promjene unutar samog društva. Čini mi se da predsjednik Vučić, odnosno njegova gotovo moć s diktatorskim razmjerima u smislu, dakle apsolutnog kontroliranja svih procesa u Srbiji, s ovim je ozbiljno načeta. Čini mi se da će taj proces tražiti i druge povode za dovođenje u pitanje te apsolutne pozicije predsjednika Vučića u Srbiji i da on treba biti zabrinut, izjavio je Bilandžić.

Prosvjed protiv nasilja koje organiziraju građani i proeuropska oporba do sada se održavao petkom, ali je zbog skupa potpore aktualnoj vlasti zadnji održan u subotu. Bilandžić smatra da je moguće da se ta dva prosvjeda dogode u isto vrijeme, kao neko spontano događanje naroda, ali da se to iz sigurnosnih i drugih razloga ipak neće dogoditi.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li Vučić uznemiren na neki način, s obzirom da organizira protuprosvjede, kako bi na taj način odgovorio i građanima i oporbi. To je jedan od tipičnih načina kako se to događa, kako se organiziraju prosvjedi. Vidi se da je to duboko organizirano, ali to je i svojstveno takvim tipovima vlasti, kazao je.

Obućina smatra da je zanimljivo kako baš u situacijama kada dolazi do prosvjeda i do sraza različitih ideja unutar Srbije, onda se uvijek pojavi neki drugi problem koji jača jedinstvo nacionalističke Srbije te da je to pitanje Kosova.

- Kada gledamo cijelu tu situaciju, na neki način se ponovno pozornost mijenja sa tih događaja u Beogradu, na ove događaje koje su sada prisutne na Kosovu.

Položaj Vučića i proeuropske demokratske snage


Vidmarović je istaknuo da je u Srbiji trenutačno upravo Aleksandar Vučić proeuropska snaga, koliko god to bilo čudno. On je zapravo jedina opcija danas na koju računa Zapad zbog toga što ne znaju tko u oporbi u Srbiji može ići njegovim smjerom i postoji pitanje tko bi podržao potiho, kao što to radi Vučić, neovisnost Kosova, kazao je.

Zanimljivim je iznio da u slučajevima kada se negdje održavaju prosvjedi poput beogradskih, posebno u autoritarnim sustavima, američka diplomacija se ne srami tada dati javnu potporu oporbi ili prosvjednicima ili zaprijetiti sankcijama u slučaju nasilnog postupanja policije. Ovoga puta je to, izostalo, kazao je. Dok god Aleksandar Vučić nastavlja potiho ići laganim koracima u smjeru onoga što Amerika kaže, do tada neće biti osude i nikakve reakcije. Vidimo da u situaciji s Kosovom, američki državni tajnik Antony Blinken i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, osuđuju kosovsku stranu, izjavio je među ostalim Branimir Vidmarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!