Erdogan ostaje turski predsjednik

28.05.2023.

Zadnja izmjena 23:05

Autor: Elizabeta Gojan/Gordan Žvanović/Dnevnik/Hina/HRT/V.G./B.B.B.

Erdogan u obraćanju svojim pristašama

Erdogan u obraćanju svojim pristašama

Foto: Murad Sezer / Reuters

Čelnik turskog Središnjeg izbornog povjerenstva (YSK) Ahmet Yener objavio je da je sadašnji predsjednik Recepu Tayyipu Erdoganu treći puta pobjedio na predsjedničkim izborima. Stanovnici Turske izišli su na drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima se odlučivalo ne samo o novom čelniku nego i o načinu vladavine u Turskoj, smjeru njezina gospodarskog razvoja i odrednicama vanjske politike. 

Galerija
Proslava Erdoganove pobjede, Foto: Hannah McKay/Reuters
Proslava Erdoganove pobjede, Foto: Cagla Gurdogan/ReutersErdoganova rezidencija, Foto: Murad Sezer/ReutersSlavlje na ulicama, Foto: Dilara Senkaya/ReutersSlavlje na ulicama u Turskoj, Foto: Hannah McKay/ReutersProslava Erdoganove pobjede, Foto: Yves Herman/Reuters

Predsjednik YSK-a Ahmet Yener službeno je objavio rezultate izbora: Recep Tayyip Erdogan je izabran ponovno za predsjednika s 52,14% glasova. Objavio je i da se rezultati više ne mogu promijeniti da i svi glasovi koji nisu obrađeni odu drugom predsjedničkom kandidatu.

Erdogan je dobio 27.513.587 glasova ili 52,14% pobijedivši protukandidata Kemala Kilicdaroglua koji je imao 25.260.109 glasova ili 47.86% glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Erdogan će tako i idućih pet godina voditi Tursku.

video thumb

Putin čestitao "dragom prijatelju" Erdoganu na izbornoj pobjedi


Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom "dragom prijatelju" Erdoganu rekavši da je pobjeda dokaz da turski narod cijeni Erdoganovu neovisnu vanjsku politiku.

- Izborna pobjeda bila je prirodni rezultat vašeg nesebičnog rada kao čelnika Republike Turske, jasan dokaz potpore turskog naroda vašim naporima za jačanje državnog suvereniteta i vođenje neovisne vanjske politike, rekao je Putin u poruci Erdoganu, navodi Kremlj.

- Visoko cijenimo vaš osobni doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisne suradnje u raznim područjima, dodao je Putin te rekao da pridaje veliku važnost zajedničkim projektima kao što su turska nuklearna elektrana Akkuyu, koju gradi ruska državna energetska grupa Rosatom i plinsko čvorište koje je Putin predložio Turskoj.

Predsjednik Tayyip Erdogan prethodno je, nakon prebrojanih 99,02% glasova, proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj koja će njegovu sve autoritarniju vladavinu uvesti u treće desetljeće.

Obraćajući se svojim pristašama, Erdogan je rekao da su mu birači dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina.

- Jedini pobjednik je Turska, rekao je.

Konačni službeni rezultati tek trebaju biti objavljeni. Erdoganov protukandidat Kemal Kilicdaroglu zasad nije odgovorio na njegov pobjednički govor.

Ovi izbori smatraju se jednima od najvažnijih dosad za Tursku, a oporba je vjerovala da ima velike šanse svrgnuti Erdogana nakon što je njegova popularnost pogođena krizom troškova života. Umjesto toga, pobjeda će ojačati njegovu sliku nepobjedivosti, nakon što je već preinačio domaću gospodarsku, sigurnosnu i vanjsku politiku u zemlji članici NATO-a od 85 milijuna ljudi i pozicionirao Tursku kao regionalnu silu.

Pristaše su se okupile ispred njegove rezidencije u Istanbulu u iščekivanju Erdoganove pobjede pošto su mu podaci koje su objavile i državna agencija Anadolu i oporbena novinska agencija ANKA dale prednost nakon 99% prebrojanih glasačkih listića.

Pregled današnjeg izbornog dana u Turskoj donosi Gordan Žvanović:

video thumb

Ranije tijekom dana:

Erdogan: "Jedini pobjednik ovih izbora je Turska"

Iz Istanbula se javila Elizabeta Gojan:

Novinarka HRT-a govorila je o ključnim trenucima izbora u Turskoj. Istaknula je kako postoje dvije vizije koje imaju različit pogled na unutarnju i vanjsku politiku. Također, kandidati se razlikuju i u pogledu na ekonomiju.

- Ovo su ključni trenuci. Vidjeli smo i u prvom krugu, razlika se topila u satima koji su prolazili. Ovdje analitičari čak predviđaju da je optimistični scenarij za oporbenog kandidata Kemala Kılıçdaroğlua, jer su se u oporbi bojali da bi ga mogao Recep Tayyip Erdoğan poraziti s velikom razlikom, a to se vidimo ne događa. Dakle, 64 milijuna turskih glasača imali su 9 sati za odluku, hoće li nastaviti bodriti njihovu zemlju čovjeka koji ih je doveo u tešku ekonomsku krizu, Recepa Tayyipa Erdoğana, rekla je.

- Njegov suparnik, sekularist Kemal Kılıçdaroğlu, vidjeli smo u prilogu, pozvao je glasače, kada je oko podneva glasao u Ankari, da se zajedno riješe autoritarnog režima. Recep Tayyip Erdoğan, koji je glasao također oko podneva, ovdje u Istanbulu u jednoj školi, došao je na glasačko mjesto u crnoj limuzini sa zatamnjenim staklima u pratnji supruge, dodala je.

Istaknula je i Erdoganovu praksu dijeljenja novca.

- Vidjeli ste, usprkos velikom osiguranju, gomila djece uspjela se probiti do njega. On zapravo provodi cijelo vrijeme kada izlazi na izbore jednu čudnu praksu da djeci dijeli novac, sada je dijelio 200 turskih lira, što je oko 9 eura. Odaziv u prvom krugu je bio veliki, 88% i razlika između dva kandidata u prvom krugu je bila 2,5 milijuna glasova. Zato su se oba kandidata fiksirala na onih 8 milijuna glasača koji nisu izašli na prvi krug, a možda su mogli na drugi, što nisu učinili, jer je odaziv glasača pao u drugom najvažnijem krugu na 84 milijuna glasača, zaključila je.

video thumb

Prvi rezultati pokazuju da je Erdogan u prednosti u drugom krugu

Erdogan na dobrom putu da zadrži vlast

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj

Turci danas ponovo biraju Erdogana?

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!