"Ne očekujemo veliku zakonodavnu reformu kad je riječ o oružju u Americi"

19:27 / 29.05.2022.

Autor: Branka Slavica/Tamara Marković/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Branka Slavica iz Washingtona

Branka Slavica iz Washingtona

Foto: Dnevnik / HRT

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je Uvalde u Teksasu - poprište još jedne tragedije u kojoj je ubijeno devetnaestero djece mlađe od deset godina te dvije učiteljice. Susreo se s obiteljima žrtava. Pratila ga je prva dama Jill - i sama učiteljica. Američka javnost ogorčena je nakon što se doznalo za goleme propuste u postupanju. Policajci su, naime, u hodniku čekali gotovo sat - dok je napadač u obližnjoj učionici bio u mahnitom pohodu. Ministarstvo pravosuđa najavilo je istragu. Iz Washingtona u Dnevnik HTV-a javila se reporterka Branka Slavica i rekla kako je ovo treći put u predsjedničkom mandatu Joea Bidena da odlazi tješiti žrtve strašnog maskara, prije samo 12 dana bio je u Buffalu.

Branka Slavica je istaknula kako je pred Bidenom težak zadatak - utješiti one koje je zapravo nemoguće utješiti, koji su izgubili najdragocjenije - svoju djecu.

- On će im se obratiti kao otac koji je sam izgubio dvoje djece, malu kći i odraslog sina. Puno je neodgovorenih pitanja - zašto se toliko čekalo na reakciju policije? Zašto je u 80 izgubljenih minuta, zapravo izgubljeno vrijeme za spašavanje života, iako ranjene djece? Predsjednik Biden danas mora naciji poslati poruku nade. Mora reći što će sljedeće zakonodavna, izvršna vlast u Americi napraviti kad je riječ o kontroli oružja, rekla je Branka Slavica u uvodu.

Istaknula je da sudeći prema reakcijama nakon Teksasa, ne možemo očekivati veliku zakonodavnu reformu kad je riječ o oružju u Americi.

- Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori Republikanaca i Demokrata u Washingtonu o dvama zakonima koja su već prošla u zastupničkom domu i koja se odnose na strožu kontrolu onih koji kupuju oružje. Pretpostavljamo da će Biden poslati poruku kongresu da djeluje. Bijela kuća želi zabranu poluautomatskog oružja, ali izvršna vlast ne može to sama napraviti, zaključila je.

video thumb

Sve su glasnije kritike na odgovor policije u stravičnom pokolju u osnovnoj školi u Teksasu. Naoružani napadač ubio je 21 i ranio 17 osoba u najvećem pokolju u SAD-u u posljednjih 10 godina. Otvorena je istraga u kojoj će se pokušati odgovoriti na pitanje zašto je policija oklijevala ući u učionicu u kojoj su djeca dozivala upomoć.

Nakon početnog šoka zbog pucnjave koja je gradić s latinoameričkom većinom zavila u crno, otvaraju se brojna pitanja. Roditelji ubijene djece pitaju se zašto je 20 policajaca čekalo gotovo sat vremena u hodniku ispred učionice prije nego su provalili unutra i ubili napadača. 

- Roditelji su se borili da uđu unutra. Napadač je imao sat, gotovo sat i 40 minuta vremena za pokolj. Sada su se otvorila brojna pitanja, istaknuo je otac preživjele djevojčice, Martin Fierro.

Očajni roditelji u suzama su sami pokušavali ući u školu u kojoj je do zuba naoružani Salvador Ramos ubio 19-ero djece. Jedna majka tvrdi da joj je policija ruke vezala lisicama, dok su protiv drugog roditelja navodno upotrijebili i suzavac. 

- Roditelji su vikali: Uđite unutra i uhvatite ga! Svake minute ubio je novo dijete. Svako malo čuli smo pucanj. A policajci su se očito bojali da ne ozlijedi njih. Ta djeca nisu trebala umrijeti, rekla je stanovnica Uvaldea Marina Garcia.

Nelogičnosti policijske akcije isplivale su na površinu već u prvim satima nakon tragedije. Vremenski slijed masakra istražuje i FBI. Na zbunjujućoj konferenciji za medije punoj kontradiktornih informacija, teksaška policija priznala je donošenje pogrešne odluke. Naime, zapovjednik na licu mjesta utvrdio je da djeca više nisu u opasnosti jer je napadač zabarikadiran, a policijski službenici nisu dobivali jasne upute.

- Bila je to vrlo pogrešna odluka. Nema opravdanja za to. Kažem vam, prema onome što znamo, trebali su ući u školu čim su mogli. Kada je u zgradi još uvijek aktivan napadač, pravila se mijenjaju. Više nije bitno je li zabarikadiran, jer nemamo vremena, rekao je  direktor teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw.

Teksaški guverner i veliki pobornik prava na nošenje oružja, Greg Abbott nakon prvotnih hvalospjeva o herojima u plavom, priznao je da ipak postoje nedosljednosti u priči policije.

- Bio sam u zabludi. Kada sam prije nekoliko dana izašao ovdje na ovu pozornicu i rekao javnosti što se dogodilo, bilo je to recitiranje onoga što su mi ispričali drugi. I kao što su svi saznali, informacije koje sam dobio djelomično su se pokazale netočnima. I apsolutno sam ljut na to, naglasio je Abbott.

Lokalne vlasti ističu da napadač nije imao dosje niti povijest mentalnih bolesti. Motiv najkrvavijeg školskog masakra u posljednjem desetljeću - još je nepoznat. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!