Teksas razmišlja o strožem zakonu o oružju

20:37 / 26.05.2022.

Autor: Elizabeta Gojangojan/HRT

Tragedija u SAD-u, ubijeno 19 djece i dva nastavnika

Tragedija u SAD-u, ubijeno 19 djece i dva nastavnika

Foto: Marco Bello / Reuters

Dan poslije krvavog pohoda u osnovnoj školi u Texasu, ne prestaju reakcije na kontrolu prodaje oružja. Texas, koji je među najliberalnijim državama u SAD-u, ozbiljno razmišlja o novom strožem zakonu. No, mnogi analitičari tvrde da takva izmjena ne bi dovela do veće sigurnosti. U međuvremenu, održavaju se lokalni izbori, pa je sadašnji guverner Texasa na meti javnosti.

Alexandria Aniyah Rubio, učenica četvrtog razreda osnovne škole Robb, blista od ponosa s diplomom koju je zaslužila za odlične školske ocjene - na obiteljskoj fotografiji.

Samo nekoliko sati nakon što je snimljena, u utorak, naoružani napadač upao je u Alexandrijinu učionicu i ubio nju, 18-ero druge djece, svi su bili u dobi od 10 godina i dvoje učitelja, 17-tero je ozlijeđenih - u najsmrtonosnijoj pucnjavi u školi u SAD-u tijekom gotovo punog desetljeću.

Dvadeset i jedan spomen križ ispred škole, dva dana nakon masakra koji je počinio masovni ubojica, usamljeni napadač, 18-godišnji Salvador Ramos.

- Bila je puna ljubavi, puna života. Učinila bi sve za svakoga. Za mene, ona je mala petarda. Malo me tješi pomisao kako bi baš ona bila koja bi svojim prijateljima prva pomogla u nevolji, kaže Jacinto Casares, otac ubijene Jacklyn Casares stare 10 godina.

Uvalde, duboko u regiji Hill Country američke savezne državeTexas, oko 130 km zapadno od San Antonija, ima oko 16.000 stanovnika. U toj blisko povezanoj zajednici jakih obiteljskih veza i prijateljstava, gotovo 80% su hispansko stanovništvo ili Latinoamerikanci. Okupljeni u zajedničkoj boli sjećaju se najmilijih.

- Puno plačem. Puno sam plakao danas, i jučer. Možda ću plakati i ovdje, dok govorim. Vi ćete plakati, jer srca su nam slomljena. Shrvani smo. Ali znate što? Ja znam i vjerujem kako je i Božje srce slomljeno, dodaje pastor Baptističke crkve Tony Gruben.

Svjedoci tvrde kako su morali poticati policiju na djelovanje. Naime, napadač, Salvador Ramos, u školi je proveo sat vremena ubijajući, prije nego ga zaustavio, ubivši ga, policajac. Žene su, dodaje, vikom tražile policajce da "uđu tamo". Vlasti tvrde kako se napadač zaključao u učionicu u koju su se policajci tada "trudili pristupiti".

Guverner Teksasa Greg Abbott na udaru

Nakon što je za tragičnu pucnjavu okrivio mentalno zdravlje napadača, mnogi guvernera Teksasa Greg Abbott, koji ove godine ide na reizbor, optužuju da nije riješio probleme kontrole oružja u državi.

Predsjednik Joe Biden, govoreći u Bijeloj kući prije potpisivanja izvršne naredbe o policiji, rekao je kako mu je "muka i da je umoran" od propusta, te da će se pozabaviti nasiljem počinjenim oružjem.

- Kao nacija, mislim da svi moramo biti uz te obitelji, svi. I moramo se pitati kada ćemo, za ime Boga, učiniti ono što treba učiniti kako bismo u potpunosti zaustavili, iz temelja promijenili razinu pokolja koji se događa u ovoj zemlji?

U Teksasu je legalno kupiti pištolj s 18 godina, a napadač ga je kupio ubrzo nakon rođendana. Opisan kao usamljenik iz sredine "napetog kućnog života", prvo je upucao svoju baku prije nego se naoružan uputio prema školi u kasnije pronađenom kamionetu prepunom streljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!