14:49 / 21.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Odnosi NATO-a i Rusije na najnižoj točki od hladnog rata

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Odnosi NATO-a i Rusije na niskoj su razini, situacija je najteža od kraja hladnog rata, ali treba ostaviti prostor za razgovore, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


Moramo razumjeti da su odnosi Rusije i NATO-a na niskoj razini. Nije bilo teže od kraja hladnog rata, rekao je Stoltenberg uoči početka sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

Stoltenberg je dodao da je unatoč poteškoćama važno zadržati komunikacijske kanale s Rusijom.

- Čvrsto vjerujemo da je, kada su stvari teške, kada smo suočeni s izazovima u našim odnosima kao što smo sada, čak još važnije razgovarati i NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom, rekao je Stoltenberg.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da obustavlja aktivnosti svoje diplomatske misije u NATO-u nakon protjerivanja osam ruskih dužnosnika koje je Savez okarakterizirao kao "neprijavljene ruske obavještajce" i da će zatvoriti misiju zapadnog vojnog saveza u Moskvi.

Ministri obrane država članica NATO-a, okupili su se u četvrtak na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu, na prvom fizičkom sastanku od veljače 2020. godine. U proteklom razdoblju sastanci su održavani na daljinu zbog pandemije koronavirusa. Ministri će razgovarati o budućim savezničkim naporima u borbi protiv terorizma nakon povlačenja iz Afganistana te osnaživanja savezničkog odvraćanja i obrane.

- Borba protiv terorizma u Afganistanu neizostavna je tema, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

Stoltenberg je rekao da vojna operacija NATO-a u Afganistanu, nije bila uzaludna.

- Mi se u procesu učenja lekcija iz misije u Afganistanu moramo usredotočiti na ono što nije bilo dobro i na ono što je funkcioniralo. Naravno da je tragedija za afganistanski narod da su se talibani vratili, teško je svima nama koji smo toliko godina podržavali Afganistan, ali istodobno trebamo priznati da smo imali znatna postignuća, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO uspio u tome da Afganistan ne postane utočište za međunarodne teroriste.

Stoltenberg je pojasnio da je sada NATO u procesu transformacije i da je posljednjih godina preusmjerio svoju pozornost na kolektivnu obranu za zaštitu svojeg teritorija.

Ministri će dogovoriti sveobuhvatni plan za obranu euro-atlantskog prostora kako bismo imali prave snage na pravom mjestu i u pravo vrijeme, rekao je Stoltenberg.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!