Masovni prosvjedi proeuropske oporbe u Beogradu

09.05.2023.

08:20

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Prosvjedni skup "Srbija protiv nasilja"

Prosvjedni skup "Srbija protiv nasilja"

Foto: Armin Durgut / Pixsell

U Beogradu i drugim srbijanskim gradovima jučer su na poziv proeuropske oporbe održani prosvjedi. Deseci tisuća ljudi reagirali su na dva masovna ubojstva počinjena prošli tjedan. Prosvjednici su srbijanskim vlastima poručili da će cijela zemlja stati ako do petka 12. svibnja ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Traže da se oduzmu nacionalne frekvencije provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy koje, smatraju, šire nasilje i mržnju u svojim "reality show" programima te ukidanje te vrste programa. Traže i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Srbijanska vlast odbacuje optužbe da snosi odgovornost za stanje u društvu i poticanje nasilja u javnom prostoru.

Prosvjednici su tražili i ostavke svih članova regulatornih tijela za medije.

Tražila se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Ostavku, koju je ranije na inzistiranje javnosti podnio ministar prosvjete Branko Ružić, prosvjednici vide kao dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune".Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!