Ogorec: Mira u Ukrajini neće biti dok se Rusija i SAD ne usuglase

21.12.2022.

08:21

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Marinko Ogorec

Marinko Ogorec

Foto: HTV / HRT

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio je jučer  opkoljeni grad Bahmut, u kojem se već mjesecima vode žestoke borbe. Danas počinju zajedničke rusko-kineske zajedničke pomorske vježbe. Napadi na ukrajinsku infrastrukturu se ne smanjuju. Blagdanskog primirja očito neće biti. Što donosi zima na ukrajinskom ratištu? O tome u emisiji U mreži Prvog  govore vojni i vanjskopolitički  analitičari Marinko Ogorec i Branimir Vidmarović

Ogorec naglašava kako mira u Ukrajini neće biti dok se dvije ključne strane ne usuglase, a to su Rusija i Amerika.

- Zelenski odlazi u Ameriku jer su očito u pitanju veliki ulozi, rekao je.

Vidmarović govori kako je taj put veliki iskorak za Zelenskog i Ukrajinu, stoga što je SAD glavni saveznik Ukrajini u čitavom ratu. Zelenski će se obratiti Kongresu.

Na pitanje što bi pad ili obrana Bahmuta značilo za nastavak rata, Ogorec je rekao kako je taj grad važan i jednoj i drugoj strani. S geostrateškog stajališta, teško je objasniti zašto Bahmut, kazao je.

Vidmarović smatra da Ukrajina može jako dugo izdržati uz potporu saveznika, ali i Rusija može izdržati.

- Pitanje mobilizacije u Rusiji nije zaključeno, ako će trebati još će se povući, koliko treba, ljudi, rekao je.

Ogorec također smatra da se novi val mobilizacije može očekivati, ali se isto tako može očekivati i veće uključivanje Bjelorusije u cijelu priču.

Na pitanje je li Aleksandar Lukašenko u poziciji bilo što odbiti Rusiji, Ogorec je rekao da nije i da Putin vrši veliki pritisak na njega

Što se tiče vojnih pomorskih vježba Rusije i Kine, Vidmarović je rekao kako je to stara priča te kako se one provode često i mogu se gledati kao nešto regularno. No, u kontekstu nove situacije tim vježbama se daje novi ton i Rusija to koristi.

- U anektiranim područjima situacija također nije dobra i teško je za očekivati da će se tamo uspostaviti red, govori Ogorec.

Istaknuo je kako je EU uz Ukrajinu najveća žrtva ovoga rata. Ukrajina traži i treba puno pomoći i EU je tu da pomaže, no vidi se, kako kaže, da EU ostaje bez daha i sve manje postaje čimbenik koji može u tom segmentu još puno toga dodatno napraviti bez SAD-a i velikim dijelom Velike Britanije.

- EU postaje sekundarni igrač u ovoj priči, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!