09:13 / 07.01.2020.

Autor: T.D./HRT

Ogorec: Srbija se nije odrekla Crne Gore

-

-

Foto: - / -

Gost emisije Studio 4 bio je Marinko Ogorec, vanjsko politički analitičar koji je komentirao situaciju u Iranu, Crnoj Gori i Austriji.
Stotine tisuća ljudi na ulicama Teherana oplakuju generala Sulejmanija. Iran je proglasio trodnevnu žalost zbog američkog ubojstva utjecajnog generala. U ovom trenutku teško je predvidjeti kako će Iranci uzvratiti, odnosno hoće li Amerikanci u tom slučaju udariti na 52 cilja diljem iranske države. Gost emisije Studio 4 bio je Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar, koji je komentirao situaciju u Iranu, Crnoj Gori i Austriji.

Marinko Ogorec
ističe kako su tenzije između SAD-a i Irana vrlo velike.

- Radi se o opasnom presedanu. Ovo je prvi put da jedna suverena država kao što je SAD sebi dozvolila atentat na jednog legitimnog postavljenog vojnog lidera jedne druge suverene samostalne države. Ubojstvo Sulejmanija došlo je nekoliko dana nakon vojno-pomorskog manevra koji su provodili združeni sastavi Irana, Rusije i Kine. Formalni razlozi zašto je Sulejmani ubijen poprilično su nerelevantni, smatra Ogorec.

Vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec upozorava kako se treba plašiti dvostrukih mjerila u svijetu.

- Politika i uloga SAD-a pretvorila se iz globalnog ili međunarodnog policajca u međunarodnog huligana. SAD si uzima za pravo da radi što hoće na globalnom planu jer smatra da to može. SAD se naziva demokratskom zemljom, a radi sve samo ne demokratske poteze, dodaje Ogorec. 

Iranci su svjesni da ne mogu ići u simetrični sukob sa SAD-om, naglašava Marinko Ogorec.

- Nisu dorasli američkoj vojnoj moći. Toga su duboko svjesni. Neće doći do velikog sukoba, rata između Irana i SAD-a. Bit će ozbiljnijih tenzija na prostoru Bliskog istoka. Iran ima opciju zatvoriti Hormuški tjesnac, tad bi cijene nafte otišle vrtoglavo u nebo. Irancima to nije u interesu. Tražit će vojnu i diplomatsku pomoć od svojih saveznica Rusije i Kine s kojima su nedavno i realizirale vojno-pomorske vježbe, kaže Ogorec.

Ogorec smatra kako je atentat na Sulejmanija ujedinio Irance.

- Iranski narod počeo je podržavati svoje vodstvo, postao je znatno homogeniji i samim tim znatno opasniji nego što je bio, dodaje Ogorec.

Tenzije u Crnoj Gori

Ogorec kaže kako postoje tenzije u Crnoj Gori.

- Sukob vjerojatno neće eskalirati i pokušat će se nekako smiriti. To pokazuje samo neku drugu situaciju. Srbija se očito još nije odrekla Crne Gore kao svog integralnog djela. Srbija očito smatra da je suverenost Crne Gore samo privremena situacija. Tenzije unutar pravoslavnih crkava Srbije i Crne Gore zbog imovine dobra su podloga za rast tih tenzija, za bujanje velikosrpskih težnji, ističe Ogorec. 

Austrija i migrantska politika

- Austrija ima sasvim drugu migracijsku politiku nego Njemačka. Austrija ima puno oštriju retoriku i operativnu politiku prema ilegalnim migracijama. Austriji je u interesu da se takva politika nastavi, zaključuje Marinko Ogorec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!