Ogorec: Unutar balona vjerojatno je bio sustav za samouništenje

14.02.2023.

10:53

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Marinko Ogorec

Marinko Ogorec

Foto: HTV, Travis Huffstetler / HRT, Reuters

Misterij na nebu nad Amerikom, tako je najjednostavnije opisati situaciju o kojoj već danima izvještavaju svjetski mediji, a zna se vrlo malo. SAD je borbenim avionima iznad svojeg i kanadskog teritorija posljednjih dana oborio tri neidentificirana objekta koja su, kako navode američke vlasti, ugrožavala komercijalni zračni promet. 

Dok se o letjelicama srušenim proteklog vikenda iznad Aljaske, Yukona u Kanadi i države Michigan ne zna gotovo ništa, sigurno je da je tjedan dana prije srušen kineski balon. Amerikanci kažu špijunski, Kina tvrdi meteorološki. U ostala tri slučaja zasad su sa sigurnošću isključeni samo izvanzemaljci. A o čemu bi mogla biti riječ i kakve će to posljedice imati za globalnu sigurnost, pričao je gost HTV-a, dr. sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost. 

- Čak ako je i meteorološki balon, ako je bio neovlašteno iznad teritorija neke zemlje, on se automatski smatra nepoželjnim na tom segmentu. Ugrožavao je prostor, neovlašteno je ušao u njihov zračni prostor, čak da je i snimao meteorološke prilike, da je pratio zračna strujanja, to se opet može primijeniti kako za civilne tako i vojne svrhe, i to bi se isto moglo staviti u kategoriju špijunaže, rekao je Ogorec.

Tvrdi da su Amerikanci imali potpuno pravo da ga obore. 

- Ako je bio špijunski balon, Kinezi su vjerojatno pretpostavili da će ga Amerikanci srušiti, tako da bilo koji senzor i bilo koja struktura unutar tog balona imala je vjerojatno sustav za samouništenje, dodao je.

Kaže da onoga trenutka kada je avion oboren, sustavi su se aktivirali te smatra da Amerikanci pronalaskom senzora neće pronaći ništa novo osim metala i plastike. Balon se dugo zadržao jer je bio u stratosferi i sporo je putovao, ističe, vjerojatno noćnim zračnim strujama.

- Amerikanci ga ranije nisu rušili zbog toga što bi mogao pasti na naseljeno mjesto i napraviti veliku štetu. Srušili su ga prvom prilikom kada bi njegovo rušenje mogli biti sigurno, a to je iznad oceana, objasnio je.

Za onaj srušeni objekt iznad Aljaske bilo je rečeno da je veličine automobila. 

- To je dosta veliko. Ne znamo o čemu se točno radi, o tome ćemo saznati iz olupina, kada ih pronađu i ako to objave, kazao je.

Što su ti baloni?

- Radi se o jednom stratosferskom aerostatu koji je vidljiv, vjerojatno napunjen helijem ili nekim plinom koji ga je mogao podići tako visoko. Još uvijek se ne zna je li imao svoj pogon. Tako da se on nalazi gore i snima što bi trebao snimati, objasnio je Ogorec.

Ako se radi o meteorološkom balonu, onda on snima kretanje zračnih masa i vjerojatno analizira atmosferu, dodao je. 

- Troše malo energije, opremljeni su plinom koji je lakši od zraka, tako da mogu jako dugo ostati gore, objasnio je.

Rekao je da se radi o vrlo sporom objektu koji se kreće. Vojne akcije u zraku ometale su komercijalni promet. 

- Ako imate neidentificirani objekt na putanji, civilni zrakoplovi, kontrola letenja ako ih nije uočila, može doći do sudara i može uzrokovati teške posljedice, objasnio je.

Kaže da traju diplomatska prepucavanja te da Kina navodi kako je SAD poslao deset neovlaštenih balona tijekom jedne godine. Tvrdi da je istina negdje između.

- Teško je to procijeniti. Kinezi imaju satelite kojima mogu pratiti i snimati američki prostor, a isto tako Amerikanci imaju satelite  kojima mogu snimati kineski prostor, vjerojatno to i rade, a sada jesu li im potrebni baloni za to, teško je procijeniti, objasnio je.

I Velika Britanija poduzima mjere opreza, dužnosnici tvrde da su baloni možda korišteni i na njihovim područjima. Iz britanske vlade  izjavili su da je Kina neprijateljski nastrojena zemlja. 

- Kina je zasad zemlja koja se distancira od mnogo toga. Ne možemo reći da je Kina neprijateljski nastrojena prema SAD-u niti prema Velikoj Britaniji. Činjenica je da je riječ o velikoj vojnoj i gospodarskoj sili i naravno velikom demografskom potencijalu, ali to ne treba nužno značiti da bi bila neprijateljska. Ako Kina ima drukčija stajališta ili viđenja u svijetu, ne znači da je odmah neprijateljska, zaključio je Ogorec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!