Američki izvori tvrde da je kineski balon bio vojni

08.02.2023.

Zadnja izmjena 11:21

Autor: HRT/Hina/Reuters

Američke snage srušile su kineski balon

Američke snage srušile su kineski balon

Foto: Elizabeth Frantz/Randall Hill / REUTERS

Američki obavještajni izvori inzistiraju na tome da je balon oboren u subotu kineska vojska koristila za špijuniranje, piše BBC. 

Neimenovani dužnosnici rekli su za Washington Post kako vjeruju da se takvi baloni koriste za prikupljanje obavještajnih podataka na strateški važnim teritorijima, uključujući Japan, Indiju, Tajvan i FIlipine.

Kineski dužnosnici negiraju da koriste takve balone za nadzor.

Dužnosnik je rekao Washington Postu da američka obavještajna zajednica vjeruje da su neki od balona poletjeli s Hainana, otoka na jugu Kine, gdje je smještana i pomorska vojna baza.

Pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika Bidenove administracije, CBS je potvrdio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je balon dio "programa zračnog nadzora koji vodi Narodna oslobodilačka vojska iz Hainana".

Brifing o balonu s diplomatima 40 država


Sjedinjene Države održale su brifinge u Washingtonu i Pekingu sa stranim diplomatima iz 40 zemalja o kineskom špijunskom balonu koji je ušao u američki zračni prostor krajem siječnja, otkrili su visoki dužnosnici administracije i diplomati.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman izvijestila je gotovo 150 stranih diplomata u 40 veleposlanstava, rekao je dužnosnik, dok je u Pekingu američko veleposlanstvo okupilo strane diplomate u ponedjeljak i utorak kako bi predstavili američka otkrića o balonu.

- Želimo biti sigurni da dijelimo što više možemo sa zemljama diljem svijeta koje također mogu biti podložne ovakvim vrstama operacija, rekao je viši dužnosnik administracije.

Pojava kineskog špijunskog balona iznad Sjedinjenih Američkih Država prošlog tjedna izazvala je politički bijes u Washingtonu i natjerala američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da otkaže put u Peking za koji su se obje zemlje nadale da će popraviti njihove narušene odnose.

Američke snage oborile su kineski balon

Borbeni zrakoplov američkih zračnih snaga oborio je balon u subotu na obali Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je to bio vremenski balon koji je skrenuo s kursa i optužilo SAD za pretjeranu reakciju.


State Department također, je poslao američkim misijama diljem svijeta informacije o incidentu s balonom kako bi ih podijelio sa saveznicima i partnerima, dodao je dužnosnik.


Na brifinzima u Pekingu, Sjedinjene Države iznijele su informacije kako bi pokazale da balon, koji je ušao u američki zračni prostor posljednjih dana siječnja i letio iznad američkih vojnih lokacija, nije balon za istraživanje vremenskih prilika kao što je rekao Peking, već zračni brod koji je korišten za špijunaža, rekli su diplomati u Pekingu koji su nazočili raspravama.


Diplomati na brifingu u Pekingu rekli su da im je rečeno da solarni paneli na balonu znače da mu treba više energije nego meteorološkom balonu i da njegova putanja leta nije u skladu s prirodnim obrascima vjetra. Američki dužnosnici rekli su da je balon bio opremljen kormilima i propelerima.


- Na temelju brifinga iz SAD-a, našeg vlastitog razumijevanja takvih balona i činjenice da je Kina do sada odbijala imenovati tvrtku ili entitet koji posjeduje ovaj balon, teško nam je povjerovati da je to civilni meteorološki balon, rekao je diplomat.


Informacija je bila slična onoj koju je Pentagon podijelio s novinarima, rekavši da su baloni bili dio kineske zračne flote koja je također narušila suverenitet drugih zemalja.


Washington Post je izvijestio da iako analitičari još uvijek ne znaju veličinu flote balona, jedan američki dužnosnik rekao je da je bilo "desetke" misija od 2018. i da baloni koriste tehnologiju koju je osigurala privatna kineska tvrtka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!