OHR: Dodik svojim avanturizmom ugrožava Daytonski sporazum

28.06.2023.

18:24

Autor: T.V./HRT/Hina

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt osudio je u srijedu pokušaje vlasti Republike Srpske predvođenih Miloradom Dodikom da potkopaju državni Ustavni sud kvalificirajući to kao napad na ustavni poredak i Daytonski sporazum no nije najavio nikakve konkretne mjere koje bi mogao poduzeti.

Iz Schmidtova ureda (OHR) oglasili su se dan što je Narodna skupština RS donijela zakon kojim je zabranila provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta što je odmah izazvalo burna reagiranja i pozive pretežito bošnjačkih ali i nekih hrvatskih političara poput Ilije Cvitanovića iz HDZ 1990. upućene međunarodnoj zajednici da djeluje i zaustavi Dodikove planove.

"Pokušaj Narodne skupštine RS da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Daytonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan je izazov vladavini prava u RS-u i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", stoji u izjavi OHR-a objavljenoj na Twitteru.

Istaknuli su kako je za sve to najodgovorniji upravo Dodik te su upozorili kako RS nema drugog izbora osim poštovati Dayton i njegove odredbe u kojima stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće za sve.

Schmidt je, kako navode iz OHR-a, spreman na suradnju s parlamentom RS ne bi li mu pomogao da ispuni svoje obveze no prije toga moraju odbaciti Dodikovo "bizarno i avanturističko podrivanje Daytona".

Iz veleposlanstva SAD osudama su reagirali već u utorak odmah nakon što je parlament RS usvojio sporni zakon kojega je predložio Dodik a tim se osudama kao i upozorenjima da je riječ o drastičnom kršenju Daytonskog sporazuma i srijedu pridružilo i veleposlanstvo Velike Britanije.

U Dodikovu su pak zaštitu stali iz veleposlanstva Rusije u BiH. Oni su u svojoj izjavi naveli kako je zakon usvojen u RS-u "logičan rezultat neprimjerenih odluka Ustavnog suda" za koje tvrde kako ignorira interese dva konstitutivna naroda i tako "kreira novu poliitčku stvarnost" u državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!