10:44 / 03.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Oksfordsko cjepivo dobro i za starije

 	Normal	Justified(razmak)	Justified	Print   Oksfordsko cjepivo dobro i za starije

Normal Justified(razmak) Justified Print Oksfordsko cjepivo dobro i za starije

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece protiv covida-19 daje dobar imunosni odgovor u starijih ljudi, iako za sada nema dovoljno podataka o njegovoj točnoj učinkovitosti, rekao je u srijedu voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda Andrew Pollard.

Francuska je u utorak priopćila da se cjepivo AstraZenece protiv covida-19, iako odobreno, ipak ne preporuča starijima od 65 godina zbog nedovoljne količine podataka o njegovoj učinkovitosti u toj dobnoj skupini. Takve preporuke ranije su dale Njemačka, Austrija i Italija.

Zamoljen da komentira izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je cjepivo "kvaziučinkovito" za starije od 65, Pollard je rekao da "ne razumije što ta izjava znači".

- Radi se o tome da imamo manje podataka za tu starosnu skupinu i zbog toga ljudi imaju manje pouzdanja u razinu zaštite tog cjepiva, rekao je Pollard za BBC. No, istaknuo je da je "primjetan dobar imunosni odgovor kod starijih, veoma slično mladim odraslim osobama". Zaštita koju vidimo ide u istom smjeru i sličnog je razmjera, rekao je Pollard.


Također je istaknuo da je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo AstraZenece za sve dobne skupine, a u čiju učinkovitost nimalo ne sumnja ni britanski ministar zdravstva.

- Uvjereni smo da je to cjepivo pogodno za sve dobne skupine, rekao je Hancock. U razgovoru za BBC, Pollard je također kazao da bi se cjepiva protiv covida-19 mogla pokazati kao zaštita protiv teškog oblika bolesti, čak i uz nastajanje novih sojeva koji omogućuju nastavak transmisije među ljudima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!