07:27 / 28.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Olimpijske igre - Japan bi mogao produžiti izvanredno stanje u Tokiju do 20. lipnja

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Foto: Issei Kato / REUTERS

Japan želi produljiti izvanredno stanje u Tokiju i drugim područjima za otprilike tri tjedna do 20. lipnja, rekao je u petak ministar, jer pandemija COVID-19 ne pokazuje znakove ublažavanja dva mjeseca prije otvaranja ljetnih olimpijskih igara.


Izvanredno stanje u glavnom gradu i osam drugih prefektura trebalo je završiti 31. svibnja, ali su opterećenja medicinskog sustava i dalje ozbiljna. Japan je posljednjih dana zabilježio rekordan broj COVID-19 bolesnika u kritičnom stanju, iako je broj novih zaraza usporen.

- U Osaki i Tokiju protok ljudi počinje se povećavati i postoji zabrinutost da će zaraze rasti, rekao je na početku sastanka sa stručnjacima ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura.

Zabrinutost zbog novih sojeva koronavirusa i sporo pokretanje cijepljenja potaknulo je liječnike, tvrtke i stotine tisuća građana da pozovu na otkazivanje Olimpijskih igara koje bi trebale početi 23. srpnja.

Japanski dužnosnici, organizatori olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski odbor (IOC) rekli su da će se Igre odvijati pod strogim mjerama prevencije, bez obzira hoće li u tom trenutku u gradu domaćinu biti na snazi izvanredno stanje ili ne.

Očekuje se da će premijer Yoshihide Suga službeno objaviti produženje izvanrednog stanja u petak ako ga odobre stručnjaci vladinog panela.

Japan je do sada zabilježio oko 727.000 infekcija koronavirusom i 12.597 smrtnih slučajeva. Prema podacima Reutersa, cijepljeno je oko šest posto japanskog stanovništva, što je najniža stopa među bogatim zemljama svijeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!