Oluja Ida pretvorila njujorške podrume u smrtonosne klopke

05.09.2021.

07:30

Autor: HRT/Hina

New York: djeca istražuju poplavljeno područje koje okružuje park nakon što je Ida donijela obilnu kišu

New York: djeca istražuju poplavljeno područje koje okružuje park nakon što je Ida donijela obilnu kišu

Foto: Caitlin Ochs / Reuters

Njujorški podrumi pretvoreni u stanove udaljene samo nekoliko koraka od nogostupa postali su smrtonosne klopke za desetak stanovnika koji su se u njima utopili u poplavama nakon oluje Ide. 

Slavni 'podrumi' Manhattana, Brooklyna ili Queensa katkad su vrlo primitivni, često ilegalni i u njima uglavnom žive radnici s niskim primanjima, imigranti ili studenti. Jedanaest ljudi, uključujući dvogodišnje dijete, utopilo se u svojim domovima u poplavama u srijedu navečer. Usred grada voda je progutala njihove stanove, često bez prozora i sa samo jednim izlazom, na ulicu. S naglim dolaskom goleme bujice koja im je blokirala jedinu mogućnost bijega, nisu imali šanse. 

Zvijezda u usponu demokratske stranke, njujorška kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez osudila je takvo stanovanje. 

"Oni koji žive u podrumima iznajmljenima 'na crno' u lošim sigurnosnim uvjetima najranjiviji su na poplave", napisala je među ostalim objavama o poplavama na Twitteru, dodavši da je riječ o "radnicima, imigrantima i obiteljima niskih primanja". 

Prema istraživanju Centra Pratt za urbani razvoj iz 2008. godine, u podrumskim stanovima živjelo je 114 tisuća Njujorčana. S obzirom na to da je grad od tada narastao za više od 600.000 stanovnika, pretpostavlja se da je taj broj danas dosta veći. O podrumskom stanovanju u New Yorku, gradu s 8,8 milijuna stanovnika, vlada svojevrsni zakon šutnje, kažu stručnjaci.

"Takvo stanovanje je često ilegalno, kazne su visoke, ali podstanarima treba smještaj, a stanodavcima treba zarada. Posljedica je da nitko od tome ne želi govoriti", kaže Rebecca Morris iz Centra Pratt.

Njezina kolegica Nicole Gilinas, ekonomistica na Manhattanskom institutu, smatra da odgovornost trebaju snositi stanodavci koji ilegalno iznajmljuju stanove.

"Ali kriza sa stanovanjem je velika, nema dovoljno prostora", objašnjava Morris koja ne vjeruje da će progonom beskrupuloznih stanodavaca problem biti riješen.

Zagovornici jeftinog stanovanja kažu da je u tim slučajevima zapravo najvažniji problem manjak sigurnosnih standarda, posebice izlaza za nuždu.

U međuvremenu je pokrenuta kampanja da se u New Yorku stvori 200.000 sigurnih i pristupačnih podrumskih stanova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!