Uragan Ida preokrenuo površinski tok rijeke Mississippi

07:14 / 30.08.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/V.G., B.A./Hina/HRT

Posljedice Uragana u Kenneru, Louisiana

Posljedice Uragana u Kenneru, Louisiana

Foto: Marco Bello / REUTERS

Olujni val i snažni vjetrovi uzrokovani uraganom Ida u nedjelju su preokrenuli površinski tok rijeke Mississippi kod New Orleansa u SAD-u, što je, kažu iz Geološkog zavoda SAD-a, iznimno rijetka pojava.

video thumb

Hidrolog Scott Perrien rekao je za CNN kako je vodostaj zbog olujnog vala u nedjelju porastao za oko 2 metra kod mjerača u Belle Chasseu, 30-ak km od New Orleansa. Tijekom tog vremena riječni tok se usporio i na kraju završio u suprotnom smjeru. Perrien je istaknuo kako mjerač ne mjeri tok cijele rijeke, tako da je moguće da nije došlo do preokreta u dubljim dijelovima.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Kreće se jugozapadom savezne države Mississippi, s vjetrovima koji su usporili na 135 kilometara na sat, i dalje prijeteći za život opasnim poplavama. 

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskome moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4. Razornu snagu uragan je prikupio iznad toplih voda Meksičkog zaljeva. Do kopna je stigao s olujnim vjetrom brzine od oko 240 kilometara na sat te obilnom kišom uz visoke valove. 

Snažan vjetar nosio je krovove, čupao stabla i rušio dalekovode. U Louisiani uragan Ida, 16 godina nakon što ju je poharao uragan Katrina, gotovo polovinu države, više od milijun kućanstava, ostavio je u mraku.

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju malo nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do "katastrofalnoga" oštećenja u sustavu opskrbe električnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa.

- Ostanak bez električne energije nekima stvara mogućnosti koje nećemo tolerirati. Radit ćemo na suzbijanju pljačke zbog sigurnosti naših građana i njihove imovine, rekao je Shaun Ferguson iz policije New Orleansa.

Biden proglasio katastrofu nakon udara uragana Ida na Louisianu

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenima uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća.

- Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe, stoji u priopćenju.

Stručnjaci kažu kako se pokazalo da je, iako su Ida i Katrina različite vrste uragana, ulaganje 16 milijardi dolara u izgradnju sustava obrane od poplava u New Orleansu bila dobra odluka gradskih vlasti.

- Ne predviđamo prelijevanje rijeke Mississippi preko nasipa ni prelijevanje preko nasipa u sustavu za smanjenje rizika od uragana na širem području New Orleansa, rekao je guverner Louisiane John Bel Edwards.

Sinoć je u Baton Rougeu oluja odnijela prvu žrtvu, 60-godišnjaka na kojeg je palo drvo. Mnogi traže pomoć jer je njihove kuće okružila voda, opasnost od bujičnih poplava golema je. Velik je dio obalnih područja pod vodom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!