Oluja Fiona uzrokovala "neviđenu" štetu u Kanadi

25.09.2022.

Zadnja izmjena 16:50

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/J.L.

Fiona je u subotu pogodila istočnu Kanadu

Fiona je u subotu pogodila istočnu Kanadu

Foto: Courtesy of Wreckhouse Press / REUTERS

Razmjeri štete od snažne oluje Fione koja je u subotu poharala kanadsku obalu dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci da se obnovi kritična infrastruktura uništena u oluji, rekao je u nedjelju kanadski ministar za pripravnost na krize Bill Blair.

- Razmjer onoga s čime se suočavamo, mislim da je neviđen, rekao je Blair za Reuters u telefonskom intervjuu na pitanje kakva je Fiona u usporedbi s Dorianom, olujom koja je pogodila regiju oko Halifaxa u Novoj Škotskoj 2019.

- Vjerujem da će trebati nekoliko mjeseci za obnovu dijela kritične infrastrukture - zgrada i domova, odnesenih krovova s društvenih centara i škola, dodao je.

Popraćena uraganskim vjetrovima, Fiona je u subotu pogodila istočnu Kanadu, gotovo tjedan dana nakon što je razorila dijelove Kariba.

Sa sobom je donijela vjetrove maksimalne brzine do 150 kilometara na sat i obilne padaline.

- Dok svjedočimo prizorima kuća koje padaju u more i valova koji uništavaju zgrade i imanja, naše misli trebaju u prvom redu biti s ljudima. Zgrade, pa čak i cijela naselja, mogu se ponovno sagraditi. Ali moramo se pobrinuti da ljudi budu na sigurnom, poručio je kanadski premijer Justin Trudeau.


video thumb

Oluja je ranije ovog tjedna pogodila karipske otoke, pri čemu je poginulo najmanje osam ljudi.

Fiona bi se mogla pokazati jačom od uragana Juan iz 2003. i Doriana iz 2019.

Nakon Fione na Karibima slijedi tropska oluja Ian, za koju se očekuje da će u nedjelju navečer postati uragan.

Ianova projicirana putanja oluje na početku sljedećeg tjedna ide malo južno od Jamajke, preko zapadne Kube pa do Floride.

Guverner Floride Ron DeSantis u petak je proglasio izvanredno stanje i ususret oluji osigurao financijska sredstva i pripravne hitne službe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!