13:44 / 28.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Omikron od Hong Konga do Australije, Izrael zatvorio granice

Nova varijanta koronavirusa zatvara granice

Nova varijanta koronavirusa zatvara granice

Foto: Dnevnik / HTV

Brojne vlade brzo su reagirale na pojavu nove varijante koronavirusa s velikim brojem mutacija kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javlja u nedjelju AFP i dodaje da je Australija već zabilježila prve slučajeve južnoafričke varijante te da je Izrael zatvorio granice za strane državljane.

Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance. Izraelski premijer Naftali Bennett je rekao da je oglašeo zvono na uzbunu, da će vlada naručiti 10 milijuna kompleta PCR testova kako bi se othrvali "vrlo opasnoj varijanti".

Virus se u međuvremenu proširio po svijetu, od Nizozemske do Hong Konga i Australije. Vlasti u Canberri su u nedjelju potvrdile da je omikron otkriven kod dvoje putnika koji su iz JAR-a doputovali u Sydney. Oboje putnika bilo je cijepljeno s dvije doze. Canberra je smjesta zabranila letove iz devet afričkih država, uključujući JAR i Zimbabve.

U Nizozemskoj je 61 putnik koji je stigao iz JAR-a bio pozitivan na koronavirus. Jedan je putnik u zračnoj luci cijeli događaj opisao kao "distopijski", kazavši da su putnici prošli pravi pakao. Novinarka New York Timesa Stephanie Nolen je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta.

Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije. SAD je pohvalio JAR jer je smjesta objavio otkriće nove varijante, suptilno bocnuvši Kinu koja i dalje skriva informacije o početku izbijanja pandemije.

No, Južnoafrička Republika čiji su državljani postali persona non grata posvuda u svijetu nakon detekcije nove varijante covida-19 osjeća se nepravedeno "kažnjenom" umjesto da primi pohvale jer su njezini znanstvenici otkrili novu varijantu i brzo oglasili uzbunu, a ograničenje putovanja iz JAR-a naziva "drakonskim" mjerama.

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njezina naprednog sekvenciranja genoma i njezine sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona. Pretoria strahuje od utjecaja tih zatvaranja na "obitelji, putovanja, turizam i poduzeća" i ističe da bi takvo ponašanje moglo imati negativan učinak jer će odvratiti druge zemlje od prijavljivanja otkrića sljedećih varijanti iz straha da će biti sankcionirane.

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti. Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja. Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!