07:18 / 24.03.2022.

Autor: Branka Slavica/M.Š./HRT

Opća skupština UN-a velikom većinom glasova podržala rezoluciju o humanitarnoj krizi u Ukrajini

Opća skupština UN-a

Opća skupština UN-a

Foto: Mike Segar / REUTERS

Rusija je doživjela još jedan diplomatski poraz u Ujedinjenim narodima, pred tijelom koje okuplja 193 države članice.

S velikom većinom glasova Opća skupština UN-a izglasala je Rezoluciju o Ukrajini koja za humanitarnu krizu u toj državi okrivljuje Rusiju, te od nje traži da omogući dolazak humanitarne pomoći u Ukrajinu, odmah prestane s agresijom, posebno napadima na civile i njihove domove, bolnice, škole.

140 država glasovalo je "za", pet je bilo "protiv" rezolucije, a 38 država bilo je suzdržano.

Tekst ove rezolucije predstavila je Ukrajina, a 90 država bile su kosponzori dokumenta. Među njima je i Hrvatska.

Istodobno, Opća je skupština UN-a odbila glasovati o  rezoluciju o humanitarnoj krizi u Ukrajini koju je predložila Južna Afrika.

Protiv glasovanja o tom dokumentu bilo je 67 država, njih 50 bilo je "za", dok je 36 država bilo suzdržano.

Rezolucija Južne Afrike nijednom riječju ne spominje Rusiju kao agresora, traži rješavanje humanitarne krize u Ukrajini  pozivajući  obje strane na prekid konflikta.

Aludirajući da Rusija stoji iza prijedloga Južne Afrike, ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergiy Kyslytsya  usporedio je  rezoluciju Južne Afrike s rezolucijom za koju Rusija nije dobila potporu u Vijeću sigurnosti UN, nazvavši dva dokumenta "blizankama".

Iako rezolucije Opće skupštine nemaju pravno obvezujuću snagu, današnje je po drugi put od  glasovanje pokazalo da velika većina država članica UN-a jasno vidi da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva u ratu koji je počeo prije mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!