Ukrajina odbacuje rusku tvrdnju o genocidu i traži od suda UN-a da zaustavi invaziju

27.02.2022.

23:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ukrajina odbacuje rusku tvrdnju o genocidu

Ukrajina odbacuje rusku tvrdnju o genocidu

Foto: - / Shutterstock

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio.

U podnesku Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu u kojem je odbacila optužbe za genocid, Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine. ICJ je danas potvrdio da je primio zahtjev.

ICJ je sud Ujedinjenih naroda za rješavanje sporova između država, a Kijev kaže da se dvije strane spore oko značenja Konvencije o genocidu iz 1948., ugovora koji su obje potpisale. Kijev je od suda zatražio da presudi o neslaganju oko "postojanja djela genocida" i ruske tvrdnje da ima zakonsko ovlaštenje za poduzimanje vojne akcije protiv Ukrajine.

Predmeti pred najvišim sudom UN-a općenito traju godinama, ali rasprave o privremenim mjerama u prošlosti su se održavale u roku od nekoliko tjedana od podnošenja zahtjeva.

Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože Rusiji da "odmah obustavi vojne operacije započete 24. veljače 2022. koje kao svoju navedenu svrhu i cilj imaju sprečavanje i kažnjavanje navodnog genocida u Luhanskoj i Doneckoj oblasti Ukrajine".

Ukrajina je ranije nastojala uključiti još jedan sud u Haagu, Međunarodni kazneni sud (ICC), koji se bavi optužbama za ratne zločine protiv pojedinaca.

Nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i naknadnih borbi u istočnoj Ukrajini između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vladinih snaga, Kijev je prihvatio nadležnost ICC-a za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na njegovu teritoriju od veljače 2014. godine.

U prosincu 2020. Ured tužitelja objavio je da ima razloga vjerovati da su ratni zločini i drugi zločini počinjeni tijekom sukoba.

Službeni zahtjev za otvaranje potpune istrage nije podnesen sucima, ali tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije i rekao da bi sud mogao istražiti navodne zločine koji proizlaze iz trenutne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!