Oporbeni ruski političar: Moje suđenje podsjeća na Staljinove procese

10.04.2023.

21:26

Autor: M.Š./Hina/HRT

Julija Galjamina i Vladimir Kara-Murza u centru Moskve u veljači 2021.

Julija Galjamina i Vladimir Kara-Murza u centru Moskve u veljači 2021.

Foto: Tatyana Makeyeva/File Photo / REUTERS

Oporbeni ruski političar Vladimir Kara-Murza, suočen s 25 godina potencijalne zatvorske kazne, u ponedjeljak je na sudu u Moskvi rekao da njegovo suđenje podsjeća na Staljinove procese tridesetih godina.

Kara-Murza je 41-godišnji otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Ruski državni odvjetnici u četvrtak su zatražili 25 godina zatvora za njega.

Kara-Murza je optužen za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritizirao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Presuda oporbenom političaru očekuje se 17. travnja, a suđenje se odvija iza zatvorenih vrata.

Kopiju njegovog zadnjeg obraćanja sudu u ponedjeljak su na raspolaganje dali njegova supruga i odvjetnik.

Kara-Murza u njemu ima prkosan ton, odbija od suda zatražiti da ga oslobodi, ponavlja da stoji iza svojih riječi i da je ponosan na njih.

Sadašnje razdoblje, govori Kara-Murza, ne sliči toliko na sedamdesete kad se država suočavala sa sovjetskim disidentima, nego na tridesete kad je Staljin provodio svoja suđenja kao predstave kako bi proveo čistke svojih protivnika.

- Za mene kao povjesničara to je poticaj za razmišljanje, rekao je Kara-Murza.

- Kriminalci se trebaju pokajati za ono što su učinili. Ja sam pak u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Znam da će doći dan kada će se nestati mrak nad našom zemljom, rekao je.

Rusija je nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu uvela zakone cenzure s ciljem gušenja otpora u društvu.

"Diskreditiranje" vojske po njima se može kazniti kaznom do pet godina zatvora, dok se za širenje namjerno lažnih informacija o vojsci može dobiti kazna od 15 godina zatvora.

Ranije u ponedjeljak deseci ruskih novinara i aktivista za ljudska prava, od kojih su mnogi pobjegli iz zemlje, pozvali su vlasti da oslobode Kara-Murzu, rekavši da su optužbe protiv njega neutemeljene i politički motivirane.

- Progonite ubojice i zločince, a ne poštene i odgovorne građane koji se usuđuju misliti i govoriti istinu, stoji u njihovom pismu.

- Zaustavite novi pad Rusije prema staljinizmu i totalitarizmu, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!