"Opozicija nema nikoga tko bi se mogao suprotstaviti Vučiću"

27.05.2023.

19:46

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Željko Trkanjec

Željko Trkanjec

Foto: Dnevnik / HRT

Opozicija u ovom trenutku nema nikoga tko bi se mogao suprotstaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekao je kolumnist Jutarnjeg lista Željko Trkanjec večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

Vučić je sinoć na velikom skupu u središtu Beograda najavio da napušta čelo svoje stranke, dok se u srbijanskoj metropoli danas održava još jedan prosvjed u organizaciji građana i oporbe "Srbija protiv nasilja".


Trkanjec je rekao da je političko ozračje u Srbiji napeto, te da to Vučić zapravo voli.


- On uvijek radi napetost. Ako je nema, onda je on kreira jer svake dvije godine saziva izbore, navodno će ponovno u rujnu biti izbori, rekao je Trkanjec.


- Ovaj put je malo jači pritisak na njega jer je riječ o vrlo teškom slučaju katastrofalnog ubojstva u školi, nakon toga još jedno - to je dalo malo drukčiji ton cijelom prosvjedu, dodao je.


Rekao je ipak da opozicija u ovom trenutku nema nikoga tko bi mu se mogao suprotstaviti.

"Kosovo se previše igra vatrom"


Komentirajući njegov odlazak s mjesta predsjednika Srpske narodne stranke, Trkanjec je rekao da Vučić, s obzirom na to da ne može ići u treći mandat, mora naći neku poziciju s koje će nastaviti kontrolu Srbije i nakon što više neće moći biti predsjednik.


Reagirajući na jučerašnje napetosti na Kosovu rekao je i da se "Kosovo previše igra vatrom".


- Pogrešna je procjena da bi sadašnja navodna slabost Vučića mogla njima olakšati dogovor da ih Srbija prizna, rekao je Trkanjec.

O izborima u Turskoj: "Glasovi Kurda mogu odlučiti"


Sutra se održava drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj. Prema anketama, kao favorit slovi aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispred oporbenog kandidata Kemala Kilicdaroglua. Trkanjec je rekao da postoji velika vjerojatnost da dio biračkog tijela koje je u prvom krugu glasalo za Kilicdaroglua ne glasa za njega u drugom.


Rekao je i kako je želja i cilj Kilicdaroglua da se maksimalno okrene prema desnici.


- Njegovo je shvaćanje da jedino tako može osvojiti tih 5 posto koje mu je nedostajalo, rekao je Trkanjec.


- Kilicdaroglu je intenzivno tražio pomoć u desnici, našao ju je, ali je velika opasnost da je time naprosto okrenuo leđa mnogim svojim biračima, primarno Kurdima i dijelu liberalnog biračkog tijela, dodao je.


Na pitanje koliko će Kurdi sutra biti značajni odgovorio je da su oni uvijek važni.


- Oni nose preko 15 posto turskog stanovništva. Njihovi glasovi mogu odlučiti. Dio njih, barem trećina, uvijek glasa za Erdogana zbog njegove otvorenosti prema islamu, ali s druge strane postoje oni koji su bili kontra Erdogana. Sada je moguće da budu kontra i jednog i drugog i naprosto ne izađu na izbore, rekao je Trkanjec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!