Opsada Kijeva, Rusi tvrde da su zauzeli Melitopolj

26.02.2022.

12:36

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik u podne/HRT

Opsada Kijeva

Opsada Kijeva

Foto: ilustracija / Reuters

Ruska vojska napala je nekoliko ukrajinskih gradova, ali ukrajinska vojska pruža snažan otpor. Žestoke borbe trajale su cijelu noć, a najveća bitka vodi se za Kijev. 

Borbe se vode na ulicama u središtu glavnog grada, a iako Rusija tvrdi da ne gađa civilne objekte, raketom je pogođena stambena zgrada. Sve je više žrtava, među kojima, prema pristiglim informacijama, nažalost ima i djece.

Rusija je objavila da su zauzeli grad Melitopolj blizu ključne ukrajinske luke Mariupolj na jugu zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i jutros se obratio sunarodnjacima i poručio da ne vjeruju lažima te da se neće predati.

U ranu zoru pogodak projektilom u neboder u Kijevu, između 17. i 18. kata. Zasad nema podataka o poginulima. Jasno je da ozlijeđenih ima.

- Izravno u dnevnu sobu. Uspjeli smo preživjeti, bili smo u kuhinji u tom trenutku. Srećom. Izravno je pogodilo dnevnu sobu. Ženi i starijem dijetetu slomljene su noge. Mlađe dijete odvezli su hitnom pomoći, sad pokušavam otrkiti gdje je, kaže stanovnik raketirane zgrade u Kijevu.

Raketa je navodno ispaljena iz zrakoplova koji sudjeluju u opsadi tromilijunskog glavnog grada Ukrajine. Prema navodima s terena, vode se ulične borbe za četvrti Shuliavka i Betesteiskyi okrug.

Šest projektila pogodilo termoelektranu

Zračni napadi uglavnom su bili u predgrađima, šest projektila pogodilo je termoelektranu nedaleko od grada. Prometovanje podzemnom željeznicom obustavljeno je zbog borbi oko tri postaje. Gradonačelnik Vitalij Kličko potvrđuje da je za njima teška noć, ali tvrdi da je frontalni prodor ruske vojske zaustavljen na prilazima Kijevu.

- Sada u gradu djeluju diverzantske skupine, bilo je nekoliko okršaja s njima, puškaranja. Do 6 ujutro, 35 ljudi je ranjeno, među njima i dvoje djece. Pozivam sve da ostanete mirni, u skloništima. Neprijatelj će nastaviti napade iz zraka, poručio je Kličko.

Noću su u gotovo zamračenoj prijestolnici odjekivali pucnjevi, čulo se i oružje većeg kalibra. Svoje djelovanje opisuje rusko ministarstvo obrane. Potvrđuju da su zauzeli jedan od važnijih gradova na jugoistoku Ukrajine.

Rusi tvrde da su zauzeli Melitopolj

- Postrojbe ruskih oružanih snaga uspostavile su punu kontrolu nad gradom Melitopoljem. Poduzete su sve mjere kako bi se osigurala sigurnost civila i isključile provokacije ukrajinskih specijalaca i nacionalista. Tijekom noći započet je napad dalekometnim preciznim krstarećim projektlima iz zraka i s mora na ukrajinska vojna postrojenja. Posebno naglašavam da je vatra usmjerena samo na vojne ciljeve, bez štete na stambenim i društvenim objektima. U cijelosti, ruske oružane snage pogodile su 821 vojni objekt, od toga: 14 vojnih zračnih luka, 19 zapovjednih mjesta i komunikacijskih postaja, 24 sustava S-300 i Osa, 48 ​​radara. Oboreno je 7 zrakoplova, 7 helikopeta i 9 dronova, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Kinašenkov.

Ukrajinska vlada: Pogođeno nekoliko bolnica, vrtić, sirotište

Priopćenje ukrajinske vlade daje sasvim drukčiju sliku. Navode se pogoci niza civilnih ciljeva, među njima i nekoliko bolnica. Tvrde da je u jednom gradu pogođen dječji vrtić, u drugome sirotište. Priopćavaju kako je navodno srušeno 14 ruskih zrakoplova, 8 helikoptera, 102 tenka i 536 oklopnih vozila. Uništili su i cijelu diverzantsku postrojbu na obali Crnoga mora. Potvrđuju da ih Rusija gađa krstarećim projektilima s brodova. Ovo su ukrajinske snimke navodno uništenog ruskog vojnog konvoja na prilazima Kijevu.

Na istoku Ukrajine ponavlja se 1944. 

Na istoku zemlje, na granici separatističkih regija koje je Moskva priznala kao suverene države, proruske su postrojbe u naletu sa svojim saveznicima, Vojskom Ruske Federacije. Pobjedničko oduševljenje je zavladalo, opet se valjaju gusjenice tenkova u blatu istočneouropske ravnice, u smjeru zapada, kao davne 1944., samo je sada neprijatelj iz redova nekadašnjih suboraca.

- Branimo svoju domovinu, našu djecu i domove. Čekali smo na ovo osam godina, kaže proruski vojnik iz Luganska.

Internetom su se počele širiti dezinformacije o kapitulaciji Ukrajine, o tome kako je vlast pozvala na polaganje oružja, da je predsjednik Zelenski napustio zemlju i da se krije. Predsjednik napadnute države snimio je selfie ispred panorame Kijeva.

- Mnogo lažnih vijesti pojavljuje se na internetu. Kažu da sam ja navodno pozvao našu vojsku da prekine otpor i kako se evakuiram. Vidite da sam ovdje. Nećemo prestati s otporom. Obranit ćemo svoju zemlju. Naše oružje naša je istina. Naša istina je da je ovo naša zemlja, ovo su naša djeca. Obranit ćemo ih, poručuje Volodimir Zelenski.

No koliko dugo Ukrajina može odolijevati vojnoj sili gurnutoj u najveći rat u Europi od Drugoga svjetskog rata? To se pitaju i milijuni Kijevljana i drugih Ukrajinaca koji su već drugu noć proveli uglavnom u skloništima. U katoličkoj crkvi utočište su našle majke s 27 djece. Video je podijelio župnik Vjekoslav koji je svoje goste u nevolji odveo u dobro utvrđeni podrum ispod crkve.

Na cestama su naoružani civili, dragovoljci samo sa strojnicama. Nadiru oklopne divizije, desantni napadi iz zraka, krstareći projektili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!