Osmani vjeruje da je budućnost Kosova u EU-u, Srbima poručila da je to i njihov dom

14.06.2023.

15:48

Autor: Hina/HRT/T.S.

Osmani je prva predsjednica Kosova koja se obratila Europskom parlamentu

Osmani je prva predsjednica Kosova koja se obratila Europskom parlamentu

Foto: Valdrin Xhemaj / Pixsell

Kosovo je okrenuto europskoj budućnosti i ja sam uvjerena da će euroatlantska integracija uskoro biti naša budućnost, rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u govoru u Europskom parlamentu te iskoristila priliku da kosovskim Srbima poruči da je Kosovo i njihov dom.


Osmani je prva predsjednica neovisnog Kosova koja se obratila Europskom parlamentu, 25 godina nakon što je EP "vizionarskom" vođi Kosova Ibrahimu Rugovi u Strasbourgu uručio Nagradu Saharov za slobodu mišljenja.

- Republika Kosovo i njegov narod nastavljaju gledati prema budućnosti - europskoj budućnosti. I kao što je zapisano u našem ustavu, euroatlantska integracija je naše prvo i jedino odredište. To nije samo naša ambicija, već cilj; ja sam uvjerena da će uskoro biti naša budućnost, rekla je Osmani uz buran pljesak odobrenja europarlamentaraca.

Izjavila je da Kosovo nije neka daleka zemlja, nego integralan do Europe.

- Zapadni Balkan nije samo "susjedstvo" nego prirodni dio Europe i od strateškog je interesa za trajni mir i stabilnost kontinenta, rekla je Osmani.

Stoga smo, nastavila je, "prošle godine podnijeli zahtjev za članstvo i nadamo se da će europske institucije i zemlje članice podržati naš zahtjev".

- Računamo na vodstvo i odlučnost koju ovaj parlament tako često pokazuje. Za uzvrat, želim vas uvjeriti da naše strpljenje neće uvenuti. Nikada nećemo skrenuti s našeg euroatlantskog puta, poručila je Osmani, ističući da je Kosovo 100 posto u suglasju s odlukama EU-a po pitanju vanjske politike i sigurnosti.

U govoru je podsjetila da je Kosovo nakon proglašenja neovisnosti 17. veljače 2008. krenulo na nevjerojatan put preobrazbe, rasta i prosperiteta.

- Neumorno radimo na jačanju institucija, potičemo gospodarski rast i učvršćujemo našu demokraciju, rekla je Osmani.

Kosovo, s dinamičnim i mladim stanovništvom, predano je vladavini prava, borbi protiv korupcije, transparentnosti i poštovanju ljudskih prava nevisno o etničkoj pripadnosti, vjeri ili porijeku, rekla je Osmani.

- Vrijednosti EU-a su naš moralni kompas (...) pružili smo ruku suradnje svim susjedima i odlučni smo čuvati i promicati prava svih građana Kosova. Srbima na Kosovu poručujem: Kosovo je vaš dom, učinit ćemo sve što je u našoj moći da se osjećate zaštićeno, da niste ostavljeni po strani, da ste jednaki i da vas se čuje, rekla je Osmani.

Osmani: Partnerstva i savezništva su za Kosovo ključna


Osvrnuvši se na trenutačno stanje, potvrdila je da se njezina zemlja suočava sa sigurnosnim izazovima te da jedini način da ih se prebrodi leži u partnerstvima i savezima.

- Izostanak integracije demokratskih zemalja zapadnog Balkana predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju za cijelu Europu jer ostavlja regiju ranjivu na prijetnje i zloćudne aktere. Integracija naše regije nije samo od iznimne važnosti, nego je od strateške važnosti, ocijenila je Osmani.

Članstvo Slovenije i Hrvatske, istaknula je predsjednica, je "dodatno ojačalo, a ne oslabilo položaj EU-a".

- Članstvo Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore u NATO-u je osnažilo regionalni mir i stabilnost, a ne oslabilo, rekla je Osmani i izrazila uvjerenje da će EP nastaviti igrati važnu ulogu u zagovaranju kosovske integracije.

- Što se nas tiče, mogu vam sa sigurnošću reći da ono što narod i institucije Kosova žele su mir i sabilnost, dodala je Osmani.

Kosovo i Ukrajina dijele tužnu povijest


Nije propustila osvrnuti se na rusku agresiju na Ukrajinu rekavši da su "političke i filozofske rasprave nepotrebne" jer je jasno da "ne postoji put koji je siva zona prema demokraciji i slobodi".

- Ne postoji neki polunačin borbe protiv autokracija i tiranija i zato je europski put od povijesne važnosti. Ali moramo ići korak dalje i zajamčiti pobjedu Ukrajine i pravedan mir, rekla je Osmani.

Kosovo i Ukrajina, dodala je, "dijele tužnu povijest na zajedničkom europskom tlu, ali i budućnost velikog potencijala i prilika u zajedničkoj europskoj obitelji".

- Za Ukrajinu i Kosovo sviće nova zora mira i članstva u EU-u. Za Europu to znači snagu u novim savezima i jedinstvu, zaključila je Osmani.

Najavljujući Osmani kao gošću Europskog parlamenta, šefica EP-a Roberta Metsola rekla je da od 1. siječnja sljedeće godine državljanima Kosova više neće biti potrebne vize za EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!