Osumnjičeni za curenje dokumenata u SAD-u ostaje u zatvoru prije suđenja

20.05.2023.

07:06

Autor: Hina/HRT/A.S.

Pentagon

Pentagon

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki sudac je naredio pripadniku zračne nacionalne garde SAD-a, optuženom za odavanje vojnih tajni, da ostane u zatvoru dok čeka suđenje pod optužbama da je prekršio zakon o špijunaži.

Sudac David Hennessy donio je odluku nakon što su odvjetnici Jacka Douglasa Teixeire (21) zatražili da bude pušten u kućni pritvor do suđenja. Nije određen datum suđenja.

Teixeira, uhićen 13. travnja, glavni je osumnjičenik za odavanje osjetljivih američkih dokumenata povezanih s ratom u Ukrajini i brojnim drugim temama. Situacija s curenjem informacija je neugodna za SAD i natjerala je američku vladu da se zapita o svom neuspjehu da zaštiti vitalne tajne nacionalne sigurnosti.

- Koga je izložio opasnosti? Možete napraviti popis dugačak kao telefonski imenik, rekao je Hennessy iz američkog federalnog suda u Worcesteru, Massachusetts. 

Teixeira se na ročištu pojavio u narančastom kombinezonu i s novom kratkom frizurom.

Nije nevjerojatno da strana vlada dobije informacije 

U odluci da Teixeiru zadrži iza rešetaka, Hennessy je rekao kako uopće nije nevjerojatno da bi strana vlada preko optuženika pokušala dobiti informacije.

Sudac je također istaknuo Teixeirinu fascinaciju oružjem, koje ima nezdravu komponentu, te rekao kako Teixeira nekoliko puta nije održao riječ. Tijekom 45-minutnog saslušanja, Hennessy je dodao kako on nije zabrinut ni za koga osim za sebe.

Prema tužiteljima, Teixeira je odao povjerljive dokumente grupi gejmera preko aplikacije za razmjenu poruka Discord. Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji proboj nacionalne sigurnosti SAD-a otkako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeši pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine.

Teixeira je optužen za jednu točku kršenja zakona o špijunaži, koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog obrambenog materijala, a druga optužba se odnosi na nezakonito premještanje obrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju.

Visoko povjerljivi dokumenti 

Dokumenti koji su procurili sadržavali su visoko povjerljive informacije o saveznicima i protivnicima, poput informacija koje se tiču ukrajinske protuzračne obrane i izraelske špijunske agencije Mossad. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je istragu kako bi se ispitalo zašto je optuženi imao pristup osjetljivim informacijama.

Teixeira se nalazi u zatvoru okruga Plymouth južno od Bostona.

U sudskim dokumentima podnesenim ovog tjedna, vlada je rekla kako su Teixeiru nadređeni opomenuli u rujnu i listopadu zbog toga kako je rukovao povjerljivim informacijama. 

U incidentu iz rujna, nadređeni ga je vidio kako zapisuje tajne podatke i gura komad papira u džep. Mjesec dana kasnije, bio je ponovno upozoren nakon što je postavio detaljna pitanja o povjerljivim informacijama na brifingu.

Ipak, njegovi nadređeni ponudili su mu obavještajnu obuku čak i nakon opomena, a Teixeira se početkom siječnja na internetu hvalio kako ima širok pristup strogo povjerljivim informacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!