Karas: Za zaustavljanje rata nužna je promjena u Putinovoj glavi

25.10.2022.

19:15

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Othmar Karas

Othmar Karas

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas rekao je u intervjuu za večerašnji središnji HTV-ov Dnevnik da demokratski svijet neće prestati davati punu potporu Ukrajini te da ne vidi mogućnost skorašnjih pregovora s Rusijom, a naglasio je i važnost provođenja "nužnih reformi" u Ukrajini. Poručio je i da je za zaustavljanje rata nužna promjena u glavi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

S prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, održanog jučer i danas u Zagrebu, poslana je snažna poruka potpore Ukrajini, koja je na udaru ruske agresije.


Karas je za HRT rekao kako su poslali jasan signal da su ujedinjeni u borbi protiv agresora, u tome da sankcioniraju Rusiju i u budućnosti, da imaju političku volju da zaustave rusku agresiju - kao i da podupiru Ukrajince u borbi za slobodu, mir, suverenost i teritorijalnu cjelovitost.


- I podupiremo nastojanja Ukrajine da ujedini zemlju te pokrene nužne reforme, rekao je Karas.


Odgovarajući na pitanje HRT-ove novinarke Zrinke Grancarić žali li što se ništa nije poduzelo 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, Karas je rekao kako nije točno da se nije poduzelo ništa.


- I tada smo uveli sankcije, Sporazumom iz Minska pokrenuli smo diplomatske pregovore i poduprli smo Ukrajinu u njezinu razvoju. No sada smo naučili da Putin nije voljan tražiti novi diplomatski sporazum. Budimpeštanski memorandum je mrtav, kao i Sporazum iz Minska. Započeo je rat i to je njegov odgovor. Ne vidim njegovu političku volju za pregovorima. Prekršio je međunarodno pravo, međunarodne vrijednosti i Povelju UN-a, rekao je Karas.


Smatra da je mogućnost da Kremlj i Kijev ponovno sjednu za pregovarački stol trenutačno jednaka nuli.


- Ono što jest moguće je sankcionirati Rusiju, slati jasne signale da Rusija mora zaustaviti rat, činiti sve kako bismo poduprli Ukrajince u obrani mira i slobode, te stvarati mrežu suradnje između parlamenata u svijetu kako bismo pomogli ukrajinskom parlamentu i vladi da započnu nužne reforme, rekao je Karas.


Upitan što će zaustaviti rat u Ukrajini, Karas je rekao kako je nužna promjena u Putinovoj glavi i načinu razmišljanja. 


- Nadam se da će Putin shvatiti kako je to pogrešan put, poručio je.


Karas je među ostalim rekao da se Putin "protivi našem zdravom razumu i načinu na koji surađujemo u ovom svijetu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!