Stefančuk zahvalan na obuci ukrajinskih vojnika: "To je vrlo vrijedna pomoć"

24.10.2022.

19:24

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Ruslan Stefančuk

Ruslan Stefančuk

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk danas je u intervjuu za središnji HTV-ov Dnevnik izrazio zahvalnost Hrvatskoj i ostalim zemljama koje su načelno pristale obučavati ukrajinske borce na svojem teritoriju. Rekao je da je riječ o vrlo vrijednoj pomoći za Ukrajinu, koja je pogođena ruskom agresijom.

- To je zaista vrlo vrijedna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajina treba ne samo naoružanje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku. Zato ću biti iznimno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv barbara, rekao je predsjednik Vrhovne Rade.


Stefančuk, koji je u Zagreb stigao na prvi parlamentarni samit Krimske platforme, rekao je da se radi o iznimnom događaju za Ukrajinu.


- Prije svega očekujemo da će ljudi koji će doći na samit govoriti o svjetskoj sigurnosti na primjeru Krima. Nadam se da ćemo naći načina kako vratiti red i u Krim, a samim time i u svijet, rekao je Stefančuk. 


Na samitu će biti i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Stefančuk je rekao da ju je pozvao još dok je bio u Berlinu na samitu G7 te da je ona odmah pristala. Dodao je da će se njih dvoje nesumnjivo sastati i odvojeno.


Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Stefančuk je rekao da Rusija ne može dobiti prednost na vojnom bojištu i počinje vršiti terorizam protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.


- Moramo na odgovarajući način odgovoriti na takvu terorističku djelatnost Ruske Federacije i upravo o tome govorit ćemo i na Krimskoj platformi, rekao je Stefančuk.


Rekao je i da nema mjesta u Ukrajini u koje nije došao rat.


Stefančuk je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom u Zagrebu, rekavši da u gradu vidi mnogo ukrajinskih zastava i čuje riječi podrške. Dodao je da komunicira s Ukrajincima koji se nalaze u Hrvatskoj te da su oni vrlo zahvalni na svemu što dobivaju.


- Hvala vam što ste otvorili ne samo vrata svojih domova, nego i srca za sve Ukrajince, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!