Otvoreno: Može li situacija na Kosovu eskalirati u otvoreni sukob?

13.10.2021.

22:23

Autor: Otvoreno/Damir Smrtić/D.M./HRT

Otvoreno o nemirima na Kosovu

Otvoreno o nemirima na Kosovu

Foto: Otvoreno / HTV

Na Kosovu je večeras mirno nakon sukoba policije i Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Može li situacija, uoči nedjeljnih lokalnih izbora, eskalirati u otvoreni sukob u Otvorenom su odgovarali prof. Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica, prof. Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, prof. Nexhmedin Spahiu sa Sveučilište AAB u Prištini i Dragan Radojčin, dugogodišnji dopisnik Radio-televizije Kosovo iz Beograda.

- Na Kosovu je sada mirno. Policija je završila svoj zadatak ostala je samo galama oko toga što se dogodilo. Ostali su i ranjeni s obje strane, i policije i građana koji su se okupljali da bi radili nered, kazao je na početku emisije prof. Nexhmedin Spahiu sa Sveučilišta AAB u Prištini. Dodao je kako je policija na ulicama Mitrovice. Komentirao je poruku šefa europske diplomacije Josepa Borella

- Prema njoj izgleda kao da je kosovska policija ušla u Srbiju i napravila nekakvu jednostranu akciju. Radi se o akciji protiv mreže krijumčara, koja nije bila provedena samo na sjeveru Kosova nego istovremeno u nekoliko gradova - u Peći, u južnom dijelu Mitrovice, kazao je. Istaknuo je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić želi premijera Albina Kurtija prikazati kao 'luđaka', a kosovske institucije kao slabe. Cilj je da se podigne cijena na pregovorima s EU-om, a da Kosovo plati za priznanje, smatra. 

Napomenuo je da premijer Kurti želi natjerati građane sjevera Kosova da plaćaju vodu i struju. Oni to ne rade 22 godine i Kosovo je za to izdvojilo pola milijarde eura. Pola milijarde eura utrošeno je za kupovanje mira. Sada je odlučeno da tako više neće biti, dodao je Spahiu. 

"Građani Srbije oguglali na događaje na Kosovu"

- U Beogradu je mirno, nema napetosti. To je zato jer su građani Srbije oguglali na događaje na Kosovu. U danu kad imate 7.000 zaraženih koronavirusom, imate Pandorine dokumente o 24 stana ministra financija o kojima se uopće ne raspravlja - vi dobivate opet neku priču o sukobu na Kosovu. Kad dobijete takvu priču - znate da postoji problem koji se mora prikriti. Ako nije Kosovo onda je BiH, Crna Gora ili Hrvatska, kazao je Dragan Radojčin, dugogodišnji dopisnik Radio-televizije Kosovo iz Beograda. 

Dodao je kako je većina medija u Srbiji jednostrano izvijestila o akciji kosovske policije, koja je kaže "očito bila uperena protiv krijumčara i drugih nacionalnosti". Sukobe su, kaže osudile stranke i vladajuće stranke i opozicije. Izrazio je nadu da će se oporaviti teško ozlijeđeni mladić. Naglasio je kako se tenzije neprekidno podgrijavaju, ali da ne vjeruje da će doći do eskalacije. "Svi u Srbiji znaju da vojska Srbije ne može ući u Kosovo jer bi se sukobila s KFOR-om (NATO) koji je danas stavio točku na 'i' poručivši da podržava akciju kosovske policije". 

Dragan Radojčin

Dragan Radojčin

Foto: HRT / HRT

- Zar mislite da će se Kina ili Rusija angažirati protiv NATO-a da pomogne vojsci Srbije?, upitao se. Kazao je da je problem Kosova naslijeđen te da je postojao i za vrijeme Tita, te da se nabolje može riješiti razgovorom Aleksandra Vučića i Albina Kurtija. Moramo gledati naprijed, druga je alternativa rat što nije dobro ni za Kosovo ni za Srbiju, zaključio je Dragan Radojčin. 

Jović: Provokativna akcija izvedena s namjerom

- Mislim da je ovo danas bila jedna provokativna akcija za koju se znalo. Zbog toga je i izvedena - da uznemiri srpsku manjinu u Kosovskoj Mitrovici i u samoj Srbiji. Jedna je stvar voditi borbu protiv krijumčara a druga je stvar voditi je tako demonstrativno, smatra prof. Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Upitao je: 'Zašto?'

- Ja mislim da to nije samo zbog lokalnih izbora nego zbog šire slike. To je zbog osjećaja političkih predstavnika kosovskih Albanaca da njihove akcije ne stoje baš najbolje po pitanju budućnosti Kosova. U zadnja dva mjeseca dogodili su se uspjesi politike Beograda - komemorativni skup nesvrstanih, povlačenje kosovskih vlasti oko tablica zatim i poruka Borella protiv ovakvih jednostranih poteza, kazao je Jović.

Dejan Jović

Dejan Jović

Foto: HRT / HRT

Napomenuo je kako "kosovska strana u 13 godina otkako je unilateralno proglasila neovisnost nije uspjela ući u UN, iako je imala potporu SAD-a, a nisu je priznale ni sve članice EU-a". To stvara frustraciju, dodao je. Za Kurtija je kazao kako "zagovara ujedinjenje s Albanijom, a istovremeno surađuje s Vučićem po pitanju otvorenog Balkana". 

Ogorec: Potreban dijalog Srbije i Kosova kao dviju suverenih država 

Prof. Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica komentirao je poruku srbijanskog predsjednika Vučića Srbima na Kosovu: "Ako krene nasilje vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas". Smatra da je Dragan Radojčin jako dobro detektirao problem.

- Na Kosovu je definitivno eksplozivna situacija. Ratna retorika Vučića i radikalna retorika srpskih čelnika samo nadolijeva ulje na vatru. Nisam siguran da je to pravi put. S druge strane Kurti postupa kao državnik suverene države Kosovo. Srbija mora to shvatiti i tako postupati. Što prije uđu u dijalog kao dvije suverene države - prije će naći izlaz, smatra Ogorec.

Marinko Ogorec

Marinko Ogorec

Foto: HRT / HRT

Nexhmedin Spahiu osvrnuo se na Jovićevo izlaganje o odnosima Albanije i Srbije. Kazao je kako se, nakon proglašenja neovisnosti Kosova radi o dvije različite nacije koje imaju i različite interese. Pritom je spomenuo težnju Albanije da, radi turizma - izgradi dobre odnose sa Srbijom. To bi, dodao je - povisilo cijene na albanskoj obali za Kosovare.

- Kurti je počeo s nacionalističkom retorikom koja ujedinjenje s Albanijom tumači kao okupiranje Albanije. Shvatio je to nemoguće i morao se zadovoljiti time što će voditi Kosovo. Ipak ne treba vezivati odnose Albanije, Kosova i Srbije, kazao je Spahiu. Naglasio je kako je mir u regiji interes i Srbije i Kosova, ali i drugih. Nitko neće investirati u nesigurnom okružju pa su i Makedonija, BiH i drugi - kolateralne žrtve, dodao je.

Odgovorio mu je Dejan Jović. Kazao je kako Kurti vodi nacionalističku partiju "Samoodređenje", a esenciju njezinog programa čini ujedinjenje s Albanijom. Drugo je pitanje je li to u interesu Albanije, dodao je.

Ogorec: Ovo ne sluti na dobro, na loptu se mora stati

- Trenutno izgleda kao da ne postoji volja ni jedne ni druge strane da se sjedne za stol i pregovara o onome o čemu će se morati razgovarati. To destabilizirala cijeli prostor jugoistoka Europe. Ne bih volio biti prorok loših vijesti, ali ovo ne sluti na dobro. Hoće li se morati angažirati NATO i međunarodna zajednica vidjet ćemo. Ali na loptu se mora stati i da se mora prekinuti ovakva retorika srpske strane, smatra Marinko Ogorec. Nije siguran da je Srbiji pametno ulaziti u ratnu opciju. 

Zabrinutost Srpske pravoslavne crkve 

Dragan Radojčin komentirao je priopćenje Srpske pravoslavne crkve tj. Eparhije raško-prizrenske u kojemu stoji da situacija može dodatno eskalirati uz poziv da situaciju treba smiriti.

- Brojni povijesni manastiri (Gračanica, Visoki Dečani, Draganovac...) i crkve SPC-a su na teritoriju Kosova, ali sve one veće nalaze se južno od rijeke Ibar - na teritoriju kojega 'kontrolira' Priština. Ako bi došlo do spirale nasilja što će biti sa Srbima na tom području. Južno od Ibra nemate granicu sa Srbijom i upravljenost na Srbiju. Tamo najveće žrtve mogu biti građani. A velika je opasnost od manipulacija jer od 1999. godine nema transparentnosti u odnosima Albanaca i Srba. Ne zna se što se dogovara u Bruxellesu, kazao je. 

Dejan Jović je upozorio na "konsolidirani nacionalizam" ne samo u Srbiji i na Kosovu , nego i u Crnoj Gori i BiH. To ga brine i smatra kako bi EU čim prije trebala u potpunosti "inkorporirati taj prostor". Marinko Ogorec smatra kako je jedini opasni nacionalizam onaj srpski, jer u sebi ima "pretenzije i imperijalizam". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!