11:49 / 13.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Studio4/IMS/Hina

Sukobi na Kosovu: Vučić Srbima poručio da je Beograd uz njih

Neredi na Kosovu

Neredi na Kosovu

Foto: Laura Hasani/Antonio Ahel / REUTERS/PIXSELL

Kratko je trajao prividni mir na sjeveru Kosova. Akcija kosovskih specijalaca radi suzbijanja krijumčarenja izazvala je reakciju većinom srpskog stanovništva i nove sukobe u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Policija je upotrijebila suzavac i šok-bombe. Više je ozlijeđenih, a jedan muškarac je kritično. 

Policajci su jutros upali u jednu od gradskih ljekarni zbog sprječavanja krijumčarenja robe, tvrdi se iz Srbije. Stanje se posebno zaoštrilo kada su specijalci kosovske policije ROSU s četiri oklopna vozila krenuli prema toj lokaciji iz južnog dijela grada. To je uznemirilo srpsko stanovništvo, koje je izašlo na ulice i počelo bacati kamenje na kosovske specijalce. Oni su uzvratili šok-bombama i suzavcem. Jedan je Srbin ustrijeljen vatrenim oružjem, liječnici se bore za njegov život. 

Oko 50.000 Srba, koji žive na sjeveru Kosova, odbija priznati prištinske vlasti. Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine. Dvije strane pregovaraju o normalizaciji donosa uz posredovanje Bruxellesa, što je jedan od uvjeta da postanu dio europske obitelji. 

Vučić Srbima poručio da je Beograd uz njih

Vučićeva poruka Srbima s Kosova

Vučićeva poruka Srbima s Kosova

Foto: HRT / HTV

Borell poziva na prekid nasilnih incidenata na Kosovu

Vurušić: Sukob na Kosovu očekivan

Novinarka s Kosova: Trenutno je mirno, ali napeto

Specijalci se povukli, situacija je mirna

Kurti: Policijska akcija je završila

Petković: Desetci ozlijeđenih

Brnabić: Obuzdajte Kurtija

Vučić ide na sastanak s predstavnicima Srba

Jedna osoba ranjena

Oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice

Akcija kosovske policije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!