17:34 / 21.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ovog tjedna SAD postiže cilj od 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva

Cijepljenje u SAD

Cijepljenje u SAD

Foto: Ricardo Moraes / REUTERS

Sjedinjene Države će ovog tjedna postići cilj koji je odredio predsjednik Joe Biden o 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva protiv covida-19 u 100 prvih dana njegova predsjedanja, rekao je dužnosnik Bijele kuće u srijedu.

Demokratski predsjednik će održati govor u kojem će istaknuti da će "Sjedinjene Države ovog tjedna doseći svoj cilj, 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva", rekao je jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

To će se dogoditi nešto ranije od predviđenoga, jer će 100. dan BIdenovog mandata biti krajem sljedećeg tjedna.

Sjedinjene Države, koje imaju najveći broj umrlih od covida-19, vodile su uspješnu kampanju cijepljenja i pretekle neke europske zemlje i susjednu Kanadu, piše agencija France presse.

Tijekom stupanja na dužnost 20. siječnja Joe Biden se obvezao da će tijekom njegovih prvih 100 dana biti primijenjeno 100 milijuna doza cjepiva.

Zatim je 25. ožujka, kada je zemlja bila daleko odmakla s cijepljenjem, predsjednik udvostručio taj broj na 200 milijuna doza.

- Znam da je to ambiciozno, ali ni jedan druga zemlja na svijetu nije se ni približila onome što radimo, izjavio je Biden.

Svi odrasli Amerikanci imaju se pravo cijepiti od 19. travnja.

Porast broja slučajeva covida-19 u nekim dijelovima zemlje, posebice Michiganu, kvari veselje u Bijeloj kući.

Na nacionalnoj razini broj umrlih je u padu zahvaljujući cijepljenju starijih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!