16:08 / 09.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Pad eurooptimizma u Srbiji

Pad eurooptimizma u Srbiji

Pad eurooptimizma u Srbiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Podrška članstvu Srbije u Europskoj uniji najmanja je od 2016. godine, pokazali su rezultati istraživanja Instituta za europske poslove objavljeni u ponedjeljak u Beogradu.  

Pridruženje Srbije Europskoj danas uniji podupire 45 posto građana, što - u usporedbi s ispitivanjem javnog mišljenja prije osam godina - ukazuje na osjetan pad eurooptimizma.

Među ispitanicima, 45 posto ih je za članstvo u Europskoj uniji i to su u većoj mjeri visokoobrazovane osobe i ispitanici iz gradskih naselja. Suprotno stajalište ima 43 posto, dok ih je 12,3 posto neodlučno u ocjeni treba li se Srbija pridružiti Uniji.

U srpnju 2016. godine više od polovice anketiranih (55 posto) podržavalo članstvo Srbije u eurobloku, protiv je bilo 39 posto, dok ih se 6 posto suzdržalo od ocjene.

Srbija se posljednjih mjeseci nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice, ponaprije Bruxellesa i Washingtona, da se pridruži zapadnim zemljama u osudi ruske invazije na Ukrajinu i uvede sankcije Rusiji.

Beogradu se šalju sve otvorenije poruke da treba izabrati stranu i da više ne može sjediti na dvije stolice, održavajući bliske političke veze s Moskvom.

Nakon tih poruka Srbija je u Vijeću sigurnosti podržala dvije rezolucije kojima se osuđuje upad ruskih trupa u Ukrajinu i podupire suverenitet i teritorijalni integritet narušen ruskom invazijom.

Institut za europske poslove današnjim rezultatima ukazuje da proeuropski narativ u Srbiji slabi, među ostalim i zbog pritisaka da se tajno riješe odnosi s Kosovom kao uvjet eurointegracija.

Podrška članstvu je najniža u usporedbi s dosadašnjim istraživanjima, dok raste prosječna ocjena odnosa Srbije i EU-a, konstatirao je Institut, ističući istodobno kako više od polovice anketiranih vjeruje da Srbija ima koristi od suradnje s EU-om. Među zemljama članicama Unije u Srbiji se kao najveći prijatelji vide Grčka i Mađarska.

Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba napustiti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članicom EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabilježenim u dosadašnjim istraživanjima.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Europskoj uniji, 41 posto ispitanika navodi da bi glasalo "za", 39 posto ima suprotan stav, a 7 posto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 posto njih ne zna kako bi glasalo.

Polovica smatra da Srbija ne bi trebala odustati od članstva u EU, dok 35 posto vjeruje suprotno, a 15 posto ih je odgovorilo da ne zna.

Srbija je službeni zahtjev za članstvo uputila u prosincu 2009. godine, a kandidat za pristupanje Uniji postala je službeno 2012. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!