13:44 / 17.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Pandemija ne usporava, WHO situaciju u Europi naziva alarmantom

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.
Pandemija koronavirusa ne pokazuje znakove usporavanja, broj zaraženih u svijetu dosegao je 30 milijuna, WHO stopu prijenosa u Europi naziva alarmatnom, stopa smrtnosti raste i Hrvatskoj, ali se istodobno zahuktava utrka za potencijalna cjepiva čije su si doze već osigurale bogate zemlje.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih dana dosegnuo je rekordne razine te je zabilježena smrt više od 935.000 ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju cjepiva.

Očekuje se da će u četvrtak broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegnuti brojku od 30 milijuna ljudi, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.

U 18 dana broj slučajeva zaraze u svijetu porastao je sa 25 milijuna na gotovo 30 milijuna. Aktualni epicentar zaraze je Indija, druga zemlja koja je uz SAD prešla pet milijuna slučajeva koronavirusa. 

WHO zvoni na uzbunu

Europske zemlje također bilježe rekordne dnevne zaraze.

Razina prijenosa Covida-19 u Europi je "alarmantna", upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje karantene odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

- Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge.

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.

- Naša preporuka 14-dnevne karantene se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj, inzistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Europa.

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko europskih zemalja poput Portugala i Hrvatske razmatra se skraćivanje.

- Uzevši u obzir velike pojedinačne i društvene posljedice skraćenja karantene, pozivam države regije da prate redovnu znanstvenu proceduru sa svojim stručnjacima i da razmotre  sigurne opcije skraćenja karantene, inzistirao je Kluge.

Europska zona WHO-a, u kojoj je 53 zemalja, među kojima i Rusija, zabilježila je blizu pet milijuna službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od virusa, prema podacima organizacije.

Zbog nastavka epidemije ili većih kapacitet testiranja nego u ožujku i travnju, broj dnevno novooboljelih trenutačno iznosi između 40.000 i 50.000, prema dnevnom vrhuncu od 43.000 1. travnja, pokazuju ti podaci. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. rujna, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.

U Hrvatskoj se u zadnjih mjesec dana zarazilo 7000 ljudi, što je otprilike jednako kao u prvih šest mjeseci pandemije. Također, 30 posto svih žrtava Covida u Hrvatskoj (ukupno 238) umrlo je od sredine kolovoza naovamo.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj u zadnja 24 sata iznosi 2194, što je najviše od travnja, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.
Na vrhuncu pandemije potkraj ožujka i na početku travnja, Institut Robert Koch (RKI) bilježio je više od 6000 zaraženih svaki dan. Brojke su potom zahvaljujući karanteni počele padati, a pošto je ona ukinuta, u srpnju su ponovno počele rasti.

U Bosni i Hercegovini je s gotovo 400 novih slučajeva zabilježen značajan porast novozaraženih koronavirusom. Dnevni prosjek novozaraženih u BiH u proteklih desetak dana bio je oko 300.

Broj zaraženih u Češkoj svakodnevno raste, a jučer je dosegnuo rekordnu razinu s 2139 novih slučajeva, najviše od početka pandemije pa je vlada odlučila postrožiti mjere obuzdavanja virusa.

Broj zaraženih koronavirusom ne smanjuje se ni u Velikoj Britaniji gdje je umrlo više od 41.500 ljudi, najviše u Europi. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da razmišlja o ograničavanju radnog vremena pubova i uvođenju novih lokalnih mjera kako bi izravnao krivulju drugog vala zaraza u Velikoj Britaniji.

Neki dijelovi Madrida bit će od idućeg vikenda ponovno zatvoreni, jer je broj osoba inficiranih koronavirusom snažno porastao posljednjih dana, priopćila je u srijedu regionalna vlast.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je neki dan da je zemlja na početku drugog vala pandemije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!