Papa Franjo predvodio angelus, molitvu anđeoskog pozdravljenja

26.12.2022.

12:59

Autor: Dajana Kruneš/I.B./Dnevnik u podne/HRT

-

-

Foto: - / -

Vjernici diljem svijeta slave blagdan sv. Stjepana. Poglavar Katoličke crkve papa Franjo tradicionalno je na Trgu svetog Petra u Vatikanu predvodio angelus, molitvu anđeoskog pozdravljenja.

- Gospodine, da naučim opraštati. Daj nam snage za molitvu za one koji su nas povrijedili, za molitvu za ljude koji su mene povrijedili i za korake otvorenosti i pomirenja. Neka nam Gospodin danas udijeli tu milost, rekao je Papa.

Iz Vatikana se u podnevni Dnevnik javila novinarka HRT-a Dajana Kruneš.

- Dan nakon Božića velik broj vjernika na Trgu sv. Petra u iščekivanju Papina nagovora u povodu blagdana sv. Stjepana, Isusova svjedoka i prvomučenika, sluša poruke Svetoga Oca. Dok čekamo punu Papinu poruku, podsjetimo, ono što je Papa prethodnih godina govorio, kao i cijelo ovo vrijeme uoči blagdana - očekuje se i danas - da će još jednom pozvati na mir i povjerenje. Papa kaže da je svaki dan nova prilika za novi početak. Ono što mijenja svijet su ljubav, molitva i oprost. I u trenucima kad se svijetom šire ratni sukobi ne smijemo popustiti nasilju i lažima. Moramo doživjeti te promjene, rekla je Kruneš.

- Prethodnih godina u angelusima, s obzirom na blagdan sv. Stjepana, Papa bi se redovito sjetio onih koji su diskriminirani, progonjeni ili čak ubijeni zbog svjedočenja svoje vjere. Očekuje se to i ove godine. Blagdani u Vatikanu i Rimu prolaze u potpuno drukčijem ozračju nego prethodne dvije godine. Velik broj vjernika okupljen je oko bora s jaslicama - simbola mira i novog početka - svega onog što nam sada treba, izvijestila je.

- Želim da rat završi i da bude mir. Ovo su blagdani mira i nadam se da će ga iduće godine biti više, poručila je vjernica iz Kenije.

- Dobro se osjećam i zahvalna sam što sam u ovom predivnom gradu sa svojom obitelji. Mislim da mir dolazi sa socijalnom pravdom. To je važno u cijelom svijetu, ali i za nas Brazilce, rekla je vjernica iz Brazila.

- Glavno je pitanje želimo li doista mir ili ne želimo. No svi se nadamo da će on doći s novom godinom, smatra vjernik iz Egipta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!