12:45 / 28.03.2021.

Autor: Marko Stričević/ Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Papa Franjo: Lani smo bili u šoku, a ove godine pod većim pritiskom

Papa Franjo, misa na Cvjetnicu u Vatikanu

Papa Franjo, misa na Cvjetnicu u Vatikanu

Foto: Giuseppe Lami / REUTERS

Unatoč pandemiji Cvjetnicu su slavili katolici diljem svijeta. No za razliku od lani, ove su godine vjernici ipak mogli sudjelovati u procesijama i euharistijskim slavljima.

Od Maslinske gore do ulaza u stari grad Jeruzalem išla je procesija na blagdan Cvjetnice. To je dan u kojem je, prema zapisima biblijskih evanđelista, Isusa Krista na ulazu u grad slavilo oduševljeno mnoštvo koje je pred njega bacalo svoje ogrtače i, kako stoji u Evanđelju po Ivanu, palmino granje.

U crkvi Svetog Groba izgrađenoj u četvrtom stoljeću na mjestu za kojeg se vjeruje da je na njemu bio raspet Isus Krist, na misi su prisustvovale manje grupe svećenika i vjernika. Donedavno drastične mjere karantene u Izraelu ublažene su, jer je više od pola stanovništva primilo dvije doze cjepiva protiv COVID-a.

U vatikanskoj bazilici bio je vrlo mali broj vjernika. Papa Franjo je vjernicima je poručio da je nemoguće govoriti o radosti susreta s Isusom bez svakodnevnog doticaja njegove ljubavi koja donosi oprost i mogućnost za novi početak.

- Po drugi put u Veliki tjedan ulazimo u okolnostima pandemije. Lani smo bili u šoku. Ove smo godine pod većim pritiskom, ekonomska kriza postala je teška. U ovom povijesnom i društvenom trenutku Bog preuzima križ, Isus preuzima križ i odgovornost pred zlom koje naša stvarnost nosi - fizičkim, psihičkim i prije svega duhovnim zlom. Đavao se koristi ovom krizom za sijanje nepovjerenja, očaja i nesloge, kazao je.

Papa je služio misu pred 30 kardinala i oko 120 vjernika, poručivši da se Isusa voli i pronalazi u približavanju onima koji su poniženi i prihvaćanju onih koje se odbacuje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!