Papa izašao iz bolnice: "Još sam živ!"

01.04.2023.

Zadnja izmjena 10:57

Autor: HRT/Hina/AFP

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo u subotu je napustio rimsku bolnicu Gemelli, gdje je liječen od bronhitisa, i vratio se u Vatikan te je, želeći ublažiti ozbiljnost svoje bolesti, okupljenima kazao: "Znate, još sam živ".

Papa (86) je u srijedu prevezen u rimsku bolnicu Gemelli nakon što se žalio na poteškoće s disanjem, no njegov je organizam brzo reagirao na infuziju antibiotika, rekao je njegov liječnički tim.

Nastojeći pokazati da se potpuno oporavio, Franjo je izašao iz automobila prije nego što je napustio bolnički krug, rabeći pritom štap koji mu pomaže pri hodanju.

Pozdravio je okupljene i kratko porazgovarao s novinarima koji su ga čekali pred bolnicom, potvrdivši da će predvoditi bogoslužje Cvjetnice na Trgu svetoga Petra te održati i svoje uobičajeno tjedno obraćanje vjernicima.

Nedjeljnom misom započinje tjedan uskrsnih obreda, a Vatikan je naknadno izvijestio da će Papa sudjelovati u njima uz pomoć i podršku kardinala.

Prije nego što se ponovno ukrcao u automobil, Franjo je zagrlio uplakanu majku čija je kćerkica tijekom noći umrla u bolnici, a zatim se pomolio s oba roditelja.

Potpisao se i na gips dječaka sa slomljenom rukom te mu mahnuo kroz prozor automobila dok su ga vozili izvan bolničkog kruga.

Na pitanje novinara je li ga bilo strah za vrijeme boravka u bolnici, Papa je rekao: "Ne, strah ne."

- U bolnici ima puno junaštva i puno nježnosti prema pacijentima. Znate kakvi su bolesni ljudi, mi smo ćudljivi. S bolešću dolazi i ćudljivost. Treba biti strpljiv, rekao je pohvalivši rad svih radnika bolnice Gemelli.

- Posjetio sam dječji odjel bolnice i uvjerio se s kakvom se nježnošću brinu za djecu, rekao je.

- Sad ću morati spavati četiri dana, kazao je u šali nakon što je odgovorio na niz raznih pitanja.

video thumb

Sveti Otac, koji je u ožujku obilježio 10. obljetnicu svog pontifikata, posljednjih je godina patio od niza bolesti.

Pred njim je važan tjedan u kojemu se Rimokatolička crkva priprema za najvažniji datum u svome kalendaru, Uskrsnu nedjelju 9. travnja koju će obilježiti niz ceremonija, misa i procesija.

Dekan Kardinalskog zbora Giovanni Battista Re već je objavio da će jedan kardinal pomagati Papi za vrijeme tjednih slavlja i brinuti se za dužnosti na oltaru.

Sličan je dogovor uveden još prošle godine kada je Papa zbog upornih bolova u koljenima sjedio sa strane za vrijeme nekih uskrsnih obreda, prepustivši višim kardinalima da vode mise.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!