Papa Franjo posjetio iračke kršćane koji su patili pod Islamskom državom

07.03.2021.

08:47

Autor: HRT/Hina/D.D.

Papa Franjo posjetio iračke kršćane

Papa Franjo posjetio iračke kršćane

Foto: ©Vatican Media/IPA / PIXSELL

U sklopu povijesne iračke turneje papa Franjo posjetio je kršćanske zajednice koje su pretrpjele brutalnost tzv. Islamske države prije nego što je džihadistički "kalifat" prije tri godine poražen. U Erbilu, glavnom gradu Kurdistanske autonomne regije, održao je misu na stadionu. 


Argentinski papa nikada nije prestao zagovarati blagoslov iračkih kršćana.

U Erbilu je predvodio najveću misu u sklopu svojega povijesnog putovanja u ovu zemlju, a njoj su, pod visokim sigurnosnim mjerama nazočile tisuće vjernika.

Franjo je ondje stigao u svojem poznatom "papamobilu". Na travnjaku ili na tribinama stadiona Franso Hariri dočekale su ga tisuće vjernika koji su pazili na održavanje fizičke udaljenosti, mnogi pod kišobranima da bi se zaštitili od jakoga sunca.

Kad je papamobilom stigao na stadion, vjernici su ga dočekali uz oduševljene povike. Posljednjega dana boravka u Iraku Papa je započeo misu na latinskom.

Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih na svijetu, posebno pogođena godinama sukoba, smanjila se s oko 1,5 milijuna ljudi na 300.000 prije američke invazije na Iran 2003. godine i brutalnog islamističkog militantnog nasilja koje je uslijedilo.

 

Papa Franjo, u svojem povijesnom posjetu Iraku, prethodno je posjetio Mosul kako bi potaknuo cijeljenje rana nastalih vjerskim podjelama te molio za mrtve svih vjeroispovijesti.

Prohodao je uz ruševine kuća i crkava do trga koji je nekada bio središte staroga grada. Grad na sjeveru zemlje okupirala je Islamska država od 2014. do 2017.

- Zajedno kažemo ne fundamentalizmu. Ne sektaštvu i korupciji, rekao je papi kaldejski nadbiskup Mosula, Najeeb Michaeel. Franjo je sjedio na bijelom stolcu okružen kosturima zgrada i oštećenih stepeništa.

Stari grad Mosula dom je drevnim crkvama i džamijama koje su uništene 2017. tijekom krvave bitke iračkih snaga i međunarodne vojne koalicije kojom se protjerivalo Islamsku državu.

Galerija
Papa Franjo u Iraku, Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELL
Papa Franjo u Iraku, Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELLPapa Franjo u Iraku, Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELLPapa Franjo u Iraku, Foto: STR/DPA/PIXSELLPapa predvodio misu u Erbilu, Foto: STR/DPA/PIXSELL

Korupcija i borba među iračkim političarima i dalje usporava pokušaje obnove Mosula, dok su veliki dijelovi grada i dalje u ruševinama. Papa, vidno dirnut uništenjem oko sebe, molio se za sve mrtve u Mosulu.

- Kako je okrutno da je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodilo takav barbarski udarac, s uništenjem drevnih bogomolja i tisućama ubijenih i prognanih ljudi, muslimana, kršćana, jezida i drugih, rekao je.

- Danas, međutim, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo trajnije od bratoubojstva, da je nada moćnija od mržnje, da je mir moćniji od rata. Očigledno misleći na Islamsku državu, rekao je da nada nikad ne može biti "utišana krvlju koju su prolili oni koji izopačuju ime Božje kako bi krenuli putem uništenja, dodao je.

Zatim je pročitao molitvu u kojoj je ponovio jednu od glavnih poruka ovog putovanja, prvog koje je u Iraku poduzeo jedan papa, da je uvijek pogrešno mrziti, ubijati ili voditi rat u Božje ime.

Borci Islamske države, sunitska militantna skupina koja je pokušala uspostaviti kalifat u regiji, harali su sjevernim Irakom od 2014. do 2017., ubijajući kršćane jednako kao i muslimane koji su im se suprotstavljali.


video thumb

- Mi vjernici ne možemo šutjeti kad terorizam zlostavlja religiju, rekao je Franjo na međureligijskom okupljanju u subotu, što je bila jedna od mnogih postaja prvoga papinskog posjeta ratom razorenoj zemlji.

Posjet pape Franje Iraku kao "hodočasnika mira" nastojanje je da se ohrabre drevne, no nestajuće kršćanske zajednice te da se proširi dijalog s ostalim religijama.

Čelnik 1,3 milijarde katolika u svijetu u subotu se susreo s vrhovnim iračkim šijitskim vjerskim vođom, povučenim ajatolahom Ali Sistanijem, koji se suglasio da irački kršćani trebaju živjeti u miru.

Godine 2014., kad su IS-ovi militanti zauzeli trećinu Iraka, papa Franjo rekao je da je spreman sastati se s raseljenim i drugim žrtvama rata. Sedam godina kasnije, nakon zaustavljanja rano u nedjelju u kurdskom dijelu sjevernog Iraka, sam je vidio uništenu starogradsku jezgru u Mosulu i napore da je se ponovno izgradi.

Papa Franjo posjetio je jedan od najstarijih iračkih kršćanskih gradova Karagoš, istočnije od Mosula na zaravni Nineveh. Uglavnom je uništen 2014. kad je IS harao tim područjem, no stanovnici su se počeli vraćati od 2017. te su polako radili na obnovi grada. S vjernicima se susreo u drevnoj i najvećoj crkvi - Bezgrešnog začeća, obnovljenoj nakon što su je spalili borci tzv. Islamske države.

- Sigurno će biti trenutaka kada se vjera može pokolebati, kad se čini da Bog ne vidi ili ne djeluje. To je vrijedilo za vas u najmračnijim danima rata, a vrijedi i za ove dane globalne zdravstvene krize i velike nesigurnosti. U takvim trenucima sjetite se da je Isus uz vas. Ne prestajte sanjati! Ne odustajte! Ne gubite nadu, poručio je Papa.

Papi u čast lokalni su obrtnici izradili dvometarski molitveni šal s molitvama "Očenaš" i "Zdravo Marijo" pažljivo ručno uvezenim zlatnim nitima na dijalektu kojim je govorio Isus Krist, a koji se još uvijek govori u Karagošu.

Galerija
Papa s kršćanima u Karakešu, Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
Papa s kršćanima u Karakešu, Foto: ABACA/ABACA/PIXSELLPapa Franjo s kršćanima u Karakešu, Foto: ABACA/ABACA/PIXSELLPapa Franjo s kršćanima u Karakešu, Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL

Osiguranje je posebno pojačano na sjeveru Iraka, gdje državne snage još uvijek hvataju preostale pripadnike Islamske države. Tisuće vojnika i policije raspoređeno je tijekom posjeta Pape zemlji, kojom vjerski poglavar putuje zrakoplovom, helikopterima i oklopnim konvojima na putu dugom 1400 kilometara.

Drugi veliki izazov je pandemija COVID-19, dok se Irak nosi s drugim valom, s rekordnih 5000 slučajeva na dan. Iračke vlasti nametnule su mjere ograničenja kako bi kontrolirale gomile ljudi.

Prvo papino međunarodno putovanje nakon pune godine zbog pandemije COVID-19 i prvi posjet nekog pape Iraku, završava sutra ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!