07:57 / 02.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Papa kaže da razmišlja o putovanju u Kijev

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo, koji je u subotu doputovao u dvodnevni posjet Malti, rekao je da razmišlja o putovanju u ukrajinski glavni grad Kijev.

Na pitanje novinara u zrakoplovu kojim je letio iz Rima na Maltu razmišlja li o pozivu ukrajinskih političkih i vjerskih vlasti u posjet Ukrajini, Franjo je odgovorio: "Da, poziv je na stolu." Papa Franjo nije rekao drugih pojedinosti o mogućem posjetu.

Posjet Malti je 36. putovanje pape Franje u inozemstvo.

U fokusu njegova posjeta toj katoličkoj zemlji bit će, između ostalog, položaj migranata i izbjeglica. Njegov posjet dolazi u napetom geopolitičkom trenutku s tisućama migranata koji prelaze Mediteran i milijunima ratnih izbjeglica iz Ukrajine.

Franjo je trebao otputovati na Maltu u svibnju 2020., no tada je izbijanje pandemije koronavirusa poremetilo njegove planove.

Papa se tijekom svog putovanja također želi katamaranom odvesti na malteški otok Gozo kako bi posjetio tamošnje nacionalno svetište i pomolio se u poznatoj spilji svetog Pavla.

U blizini glavnog grada Vallette planirana je misa s tisućama vjernika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!