Papa Franjo spreman je posjetiti Ukrajinu i Rusiju

11.03.2023.

21:01

Autor: Hina/HRT/A.S.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Papa Franjo rekao je da je voljan otputovati u Ukrajinu, koja je pod ruskom agresijom, no samo pod uvjetom da može otputovati i u Moskvu, prenosi njemačka agencija dpa.

- Ići ću na oba mjesta ili ni na jedno, rekao je čelnik Katoličke crkve u intervjuu za subotnje izdanje argentinskih novina La Nacion.

Rat u Ukrajini može se završiti samo kroz dijalog i konkretne mirovne inicijative, rekao je Papa.

On je već razmatrao put u te dvije zemlje prošlo ljeto. U to vrijeme je također rekao da želi posjetiti i Kijev i Moskvu.

Vatikan već dugo želi odigrati ulogu posrednika u sukobu u ovom kontekstu, rekao je novinama La Nacion o svojoj "želji da služi miru".

U intervjuu, Franjo je izvijestio kako je tražio od ruskih čelnika da otputuje u Moskvu drugog dana ruske invazije na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je, u to vrijeme je sa zahvalom odbio ponudu.

Papa je ponovio da je užasnut ratom: "Rat me boli, to je ono što želim reći. Rat me boli."

U svojim javnim nastupima i audijencijama, redovito govori o patnji Ukrajinaca. Iz diplomatskih razloga, međutim, Rusiju u njima ne spominje po imenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!