Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

06.06.2023.

16:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Papa Franjo u Vatikanu slavi misu

Papa Franjo u Vatikanu slavi misu

Foto: Filippo Monteforte / Reuters

Papa Franjo planira se susresti sa žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja u petodnevnom posjetu Portugalu u kolovozu koji se poklapa sa Svjetskim danom mladih, rekao je lisabonski pomoćni biskup Americo Aguiar.

Papa Franjo bit će u Portugalu od 2. do 6. kolovoza i prisustvovati globalnom okupljanju mladih katolika koje se održava prvi put od 2019. godine i pandemije koronavirusa. Sudjelovat će na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu.

Danas je objavljen njegov plan boravka u Portugalu. Lisabonski pomoćni biskup Americo Aguiar je rekao da će se 86-godišnji papa Franjo susresti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi portugalske Katoličke Crkve.

Portugalska komisija, koja istražuje ovo pitanje, objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina. Datum i lokacija sastanka nisu navedeni kako bi se zaštitila privatnost žrtava, rekao je Aguiar i dodao da će se događaj održati na zahtjev i pape Franje i portugalske Katoličke Crkve.

Otkrića su "vrh ledenog brijega", rekla je tada komisija, opisujući 4815 slučajeva kao "apsolutni minimum" broja žrtava. Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere.

Aguiar je rekao da detalji sastanka neće biti objavljeni kako bi žrtve koje žele prisustvovati mogle to učiniti bez straha. Moglo bi doći oko 30 žrtava, no konačan broj nije potvrđen, rekao je pomoćni biskup.

- Sastanak je pripremljen i dogodit će se, rekao je Aguiar.

Portugalski predsjednik rekao je u ponedjeljak da će posjet pape Franje možda biti najdulji Papin boravak u zemlji u kojoj će se održati Svjetski dan mladih. 

Ne zna se koliko će ljudi sudjelovati na Svjetskom danu mladih, ali Aguiar je rekao da se očekuje njih milijun.

Unatoč zdravstvenim problemima, Franjo ima pretrpan raspored. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!