Papa Franjo u bolnici na pregledu

06.06.2023.

Zadnja izmjena 13:05

Autor: M.M./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Papa Franjo (86) primljen je u utorak u rimsku bolnicu Gemelli radi kontrolnog pregleda, javile su talijanske agencije, te dodale da je bolnicu napustio nešto prije podneva.

Papa, koji je rođen u Argentini, stigao je u 10.40 po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu u tu ustanovu gdje se krajem ožujka liječio zbog respiratorne infekcije, a zatim 26. svibnja zbog povišene temperature, javile su agencije ANSA i AGI. Na upit France Pressea, Sveta Stolica i bolnica nisu odmah potvrdile informaciju.

U Vatikan se vratio sat kasnije.

Vatikan je u ožujku priopćio da Papa ide u bolnicu na planirane pretrage, a zatim je priznao da je imao teškoća s disanjem i infekciju koja je zahtijevala liječenje antibioticima.

Papa Franjo je prije dva tjedna u razgovoru za latinoameričku televiziju Telemundo rekao da se liječenju te "upale pluća" pristupilo "na vrijeme".

- Da se čekalo još nekoliko sati, bilo bi puno gore, rekao je.

Što se tiče bolova u koljenu zbog kojih se kreće u invalidskim kolicima ili pomoću štapa, rekao je da mu je "puno bolje".

- Nekad boli više, kao danas, nekad manje, ali to je dio oporavka, rekao je.

Zdravlje Jorgea Bergoglia, koji je za papu izabran 2013., redovito potiče nagađanja o tome hoće li se odreći službe i tko bi ga mogao naslijediti. Više puta je rekao da razmišlja o ostavci - kao što je učinio njegov prethodnik Benedikt XVI. koji je umro u prosincu - ako mu se zdravlje pogorša, ali je nedavno rekao da to još nije aktualno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!