Papa Franjo završava putovanje u Južni Sudan pozivajući na prekid nasilja

05.02.2023.

09:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Jok Solomun / Reuters

Papa Franjo završio je u nedjelju posjet Južnom Sudanu pozivajući ljude da postanu imuni na "otrov mržnje" kako bi postigli mir i napredak koji su im izmicali u godinama krvavih etničkih sukoba.

Papa Franjo predvodio je misu na području mauzoleja heroja Južnog Sudana Johna Garanga, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći 2005. prije nego što je većinski kršćanska zemlja stekla nezavisnost od muslimanskog Sudana 2011.

86-godišnji papa svoju je propovijed posvetio temama koje su dominirale njegovim putovanjem u najmlađu naciju svijeta - pomirenju i uzajamnom opraštanju za pogreške iz prošlosti.

Mnoštvo je pjevalo, bubnjalo i vikalo kad je Franjo ušao u prašnjavi prostor.

Molio je oko 70.000 okupljenih ljudi da se klone "slijepog bijesa nasilja".

- Danas bih vam želio zahvaliti, jer vi ste sol tla u ovoj zemlji. Ipak, kada uzmete u obzir njezine brojne rane, nasilje koje je pojačano otrovom mržnje i nepravdu koja uzrokuje bijedu i siromaštvo, možda ćete se osjećati maleno i nemoćno, rekao je, govoreći s velike oltarske platforme u glavnom gradu Jubi.

Dvije godine nakon stjecanja neovisnosti Južni Sudan utonuo je u građanski rat u kojem je poginulo 400.000 ljudi.

Unatoč mirovnom sporazumu iz 2018. između dva glavna neprijatelja, sukobi su se nastavili, a velik broj civila ubijen je i raseljen.

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby, vođa globalne Anglikanske zajednice, i Iain Greenshields, čelnik Škotske crkve, bili su na misi.

Trojica vjerskih vođa su na zajedničkom "hodočašću mira" bez presedana u naciju koja do sada nije uspjela ugušiti smrtonosni međuetnički sukob.

- Ova zemlja, tako lijepa, a opet opustošena nasiljem, treba svjetlo koje svatko od vas ima, ili još bolje, svjetlo koje svatko od vas jest, rekao je Franjo, koji se u nedjelju vraća u Rim s Welbyjem i Greenshieldsom.

Njegovo putovanje u Afriku uključivalo je i posjet Demokratskoj Republici Kongo.

Franjo je uputio još jedan apel za prekid međuplemenskih neprijateljstava, financijskih i političkih malverzacija koji su korijen mnogih problema u zemlji.

Pozvao je ljude da grade "dobre ljudske odnose kao način suzbijanja korupcije zla, bolesti podjela, prljavštine prijevarnog poslovanja i pošasti nepravde".

Južni Sudan ima neke od najvećih rezervi sirove nafte u supsaharskoj Africi, ali izvješće UN-a iz 2021. kaže da su čelnici zemlje preusmjerili "nevjerojatne količine novca i drugog bogatstva" iz javnih financija i resursa.

Vlada je odbacila to izvješće kao i optužbe o raširenoj korupciji.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!